Știri din Natiunea

Ultimele titluri

Aţîţat şi amplificat…

Cu tot dinadinsul ţine SUA să facă din Ucraina şi Rusia un nou Irak. Planul lor malefic nu poate fi realizat atît de simplu. Dacă peste tot ar fi pace, industria de armament americană, reprezentînd 80 la sută din economia ..

Game Over

„Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” – Mihai Eminescu  A apărut în Germania, dar a fost prezentată ..

Un eveniment deosebit în lumea literară a anului 2021

Nu cu multe luni înainte de a se încheia anul 2021, numele autoarei Mara Popescu Vasilca era necunoscut în lumea literară. Nu de mult, Adrian Erbiceanu, Președintele Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ), mi-a atras atenția asupra acestei ..

Retina cu spini

..

Retina cu spini

..

Regiunea autonomă evreiască din Rusia extremului orient! Continuitate post- sovietică!

În Rusia extremului orient există o regiune autonomă evreiască înființată de Stalin. Ca să înțelegem Rusia de azi trebuie să ne uităm la statul URSS de ieri. Regiunea Autonomă Evreiască (în limbile rusă: Евре́йская автоно́мная о́бласть, idiș: ייִדישער אױטאָנאָמע געגנט ..

Numărul 552

Descarcă PDF ..

De la Koveşi la Ciucă

S-au cam dus generaţiile de doctori în ştiinţe de altădată, cu interes, onoare şi respect pentru ştiinţa de carte. Tot mai mulţi licenţiaţi cu traista subtilizează, după model occidental, masterate şi doctorate, învăţămîntul românesc fiind înţesat de dublu şi triplu ..

Retina cu spini

..

Distrugerea poeziei sub pretextul feminismului

Premiile din ultimii ani acordate celui mai bun volum de debut de poezie din anul anterior nu întâmplător au ajuns la reprezentante ale feminismului. Dar să o luăm treptat. Organizatorul concursului este Memorialul Ipotesti Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”. ..

170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale

Ion Luca Caragiale s-a născut la 1 februarie 1852, în comuna Haimanale, județul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dîmboviţa. Fiind primul născut al lui Luca Caragiale și al Ecaterinei A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de ..

Încă mai cred în izbânda binelui…

Lumea întreagă este întoarsă pe dos, pe fundalul nesiguranței se aud tânguiri și ecouri ale unor urlete nerostite și înăbușite în frică. În spatele ușilor închise e fierbere mare dar aburii scapă prin crăpăturile de la ferestre… ne urmăresc și ..

Vai, țară sărmană… Cum stai tu ca mielul…

Frații noștri au declarat starea de urgență… Oficial, din cauza riscului ca Moscova să le taie gazul… În fapt, pentru că rușii au obiceiul să mai „încurce” destinațiile… Dar măcar Moldova se pregătește. Noi privim în zare a Moromete și ..

Am făcut oare tot ceea ce depindea de noi?…

Să ne oprim un pic în lungul drum al trecerii noastre prin lume și să ne facem un examen de conștiință fiecare. Să ne imaginăm că derulăm filmul vieții noastre de până acum, cu toate ale sale bune și rele. ..

Cine câștigă? Cine pierde?…

Cine are interesul să țină românii în întuneric, „orbi și surzi”, când tunurile rusești se aud deja la granița de nord a României? Câți dintre noi simt durerea resimțită de pacienții lipsiți de căldură, la temperatura de 13 grade, oameni ..

Talpeș ne crede proști. Se cam înșeală!

La Realitatea Plus, la emisiunea moderată de doamna Anca Alexandrescu, a tot apărut în lungi emisiuni domnul Ioan Talpeș, eminență post-decembristă, deținător al multor secrete din ultimii 30 și ceva de ani, tovarăș de încredere al și mai tovarășului Ion ..

Eminescu, ctitorul politologiei românești. Scuturile supraviețuirii naționale: Echilibrul și Neutralitatea

În clipa astrală a Unirii Principatelor Române, Mihai Eminescu avea nouă ani, iar când s-a recunoscut numele oficial al țării, România, împlinea 12 ani. Omul deplin al culturii românești a crescut așadar, s-a maturizat și s-a exprimat, tot mai lucid ..