Știri din Natiunea

Ultimele titluri

Karpova – august 1941

<div id="thumb"></div>„Gara Karpova, cantoanele de cale ferată şi carierele de piatră Karpova sunt rase până la pământ, copacii despuiaţi de crengi, stâlpii de telegraf sfârtecaţi de obuze şi toate organizaţiile inamicului sunt o răscolire de pământ amestecat cu schije în părţi ..

„Tratat de mers pe ape”…

<div id="thumb"></div>În ultimii ani, Hotel „Seven” din Cluj-Napoca a devenit un adevărat cuibar al elitei lirice din România, datorită fastuoaselor „Zile Tribuna”, organizate, cu acribie și iubire de „dialoguri platoniciene”, de către Mircea Arman și I. Pavel Azap, dar și a ..

Peștera „La Adam” – peste 70 de specii fosile și un molar de Homo Sapiens Fossilis, vechi de 100.000 de ani

<div id="thumb"></div>Peștera „La Adam” este o cavitate carstică dobrogeană al cărei nume ne trimite la prima pereche primordială de oameni. Este declarată ca monument al naturii aflat în nord-estul satului Gura Dobrogei (comuna Târgușor), făcând parte din Rezervația naturală „Gura Dobrogei”, din județul Constanța. Pentru ..

Istoria care nu se învață la școală

<div id="thumb"></div> ..

Retina cu spini

<div id="thumb"></div> ..

Pe noi iarăși călcând…

<div id="thumb"></div>E bine să acționezi, când ești la putere, de parcă ai fi încă în opoziție&#8230; Măcar ca un sistem de autocontrol pentru a nu cădea în ispita și apoi jalnica beție a puterii, pentru a nu te abandona nepăsării, pentru ..

Scrisoare către cuvintele româneşti

<div id="thumb"></div>Dragile mele cuvinte minunate! Încă din primele mele rânduri de scrisoare vreau să vă fac cunoscut că sunt bine şi sănătos când vă aud strigate, în suflet, cu putere, de mama mea prin ograda copilăriei, unde ea era stăpâna ceriului ..

Revoluția lui Horea de la 1784: debutul epocii moderne la români!

<div id="thumb"></div>La comemorarea de anul acesta a martiriului lui Horea și Cloșca de pe Dealul Furcilor de la Alba-Iulia, din 28 februarie 1785, organizată de Societatea Avram Iancu, la grupul statuar al răsculaților din Cluj-Napoca, opera sculptorului Ion Vlasiu, istoricul Tudor ..

Războiul Insulelor Falkland

<div id="thumb"></div> ..

Retina cu spini

<div id="thumb"></div> ..

Emil Proșcan: Tataia…

<div id="thumb"></div>La câteva case de noi în drumul spre biserică locuia un bătrân despre care vecinii spuneau că e singuratec, ursuz şi „sărac la vorbă”. Nouă nu ni se părea deloc aşa, poate şi pentru faptul că pe noi, din când în ..

Toamna Patriarhului, esențialmente același ca în România…

<div id="thumb"></div>Cândva (asta a fost cu peste 10 ani în urmă) am scris articolul Literatura latino-americană între realismul mitico-miraculos și fantasticul prodigios, unde – printre multe altele – spuneam următoarele despre dictaturile sud-americane și despre G. Garcia Márquez: „Tema dictatorului a ..

Ansamblul fostului conac Lecca-Micşuneşti din comuna Nuci

<div id="thumb"></div>Primele documente care atestă existența localităților comunei Nuci datează din anul 1501, când existența satului Micșunești – Ilfov este amintită în hrisovul lui Radu cel Mare. Primele așezări din aceste locuri sunt semnalate între anii 1500  – 1700, în satul ..

Povești adevărate despre trădătorii de țară

<div id="thumb"></div> ..

Retina cu spini

<div id="thumb"></div> ..

Confesiuni esențiale: Filmul trădărilor

<div id="thumb"></div>L-am cunoscut pe regizorul Doru Năstase, un bărbat voinic, cu o energie debordantă, plin de mari ambiții. După ce eu am debutat cu romanul Derută în paradis (1978), care a avut mare succes la critică și cititori, fiind foarte comentat ..

Cel mai mincinos şi parşiv guvern din istoria Romîniei

<div id="thumb"></div>Cînd mă gîndesc la Cîţu, la deficitul bugetar de peste zece la sută, şurubărit în calitate de mecanic al finanţelor în 2020, la imaginea lui gonflată de presă, în spatele căreia stau conduita infracţional-bancară, împrumuturile uriaşe şi procesul pe care ..

Schisme în sânul Bisericii Romane

<div id="thumb"></div>Biserica Romei nu s-a zidit nici pe Jertfa Hristică, nici pe sacrificiul Apostolic, nici pe mucenicia şi adevărul Sfinţilor Părinţi, nici pe erudiţia harică a Scriitorilor Bisericeşti, ci pe sacrilegiul orgoliului, mândriei şi hegemoniei papilor-vicari. Aşadar, încă din primele veacuri ..

Numărul 505

<div id="thumb"></div>Descarcă PDF ..