Știri din Natiunea

Ultimele titluri

Șansa noastră de a ne trezi…

Românii ca popor niciodată nu au fost agresivi, nu s-au dus peste nimeni să-i jefuiască, să-i cotropească, să-i subjuge. Și-au văzut de viața lor, de gospodăria lor și mai degrabă s-au dat în lături de la primejdii decât să le ..

Doar cifre care omoară ucigașul…

„O singură moarte este o tragedie; un milion de morți este o statistică!. Această frază este atribuită lui Joseph Stalin, liderul Uniunii Sovietice. Această declarație reflectă o perspectivă rece și inumană asupra vieții și pierderilor umane. A fost un răspuns ..

Numărul 677

Descarcă PDF ..

Retina cu spini

..

Seniorii militari între demnitate și umilință…

Multe, foarte multe sunt evenimentele din istoria atât de zbuciumată a acestui minunat și excesiv de tolerant popor, în care armata română s-a manifestat cu o tenacitate și un eroism de toată admirația. Imediat, după punerea bazelor moderne ale acesteia, ..

Tâlhărie pe față cu zâmbet de călugăr pomădat…

În primele luni ale anului 2024, Guvernul Ciolacu a cheltuit cu 57,29 miliarde de lei mai mult decât a încasat la buget. Este un deficit. Este un deficit bugetar de 3,24 la sută din PIB, unul care depășește deja ținta ..

Valchava – o localitate de valahi „romanși” din sud-estul Elveției

Retoromanii sunt o populație străveche de limbă romanică, care trăiește în sud-estul Elveției. Această populație cu o limbă de origine latină s-a cantonat pe crestele înverzite ale Alpilor, ocupându-se cu păstoritul și muncile legate de instrumentarul agricol montan. E o ..

Retina cu spini

..

Muzeul „Casa Umorului și Satirei” din Gabrovo (Bulgaria): „Lumea a supraviețuit pentru că a râs”…

Gabrovo este recunoscut ca oraşul umorului şi glumelor, iar aici se află un muzeu unic în lume, prin specificul tău. Este vorba despre Muzeul „Casa Umorului și Satirei”, acesta fiind un institut cultural unic pentru arta umoristică și satirică de ..

Un monument de slovă ridicat lui Eminescu…

Editura „Mircea cel Bătrân” a publicat un volum de 800 de pagini, dedicat inegalabilului EMINESCU, tom ce conține studii și comentarii din diverse domenii sociale, culturale și științifice, majoritatea dedicate poetului. Cartea se deschide cu „Un scurt argument ” semnat ..

Reziliența captivă, reziliența înrobirii de neam și, poate, fostă țară…

Când vom înțelege oare că reziliența din pnrr nu înseamnă nici măcar îndatorare, ci, de-a dreptul, înrobire?… Câte semnale trebuie să mai primim?… Câte sacrificii și umilințe?… Câte metode de supunere? Când vom accepta că sistemul pnrr nu a fost ..

Sensul eminamente amăgitor al votului „democratic”…

Cu siguranță că unii cititori vor fi surprinși că am pus termenul democratic între ghilimele. Da, căci el, care reprezintă coloana vertebrală a aparențialei democrații moderne, este în fond o imensă păcăleală pentru cei mulți și o necontenită aflare în ..

Un experiment de cinci parale, sau mai mult…

Ascultam la televizor pe domnul șef de la „Autoritatea permanentă” cum se încurca în cuvinte pentru a explica „inexplicabilul”: nu am nici-o vină de au rămas oamenii în stradă cu sacii de voturi la bronzat. La ora la care scriu, ..

În mijlocul Apocalipsei: „Coldplay”, manele și De gustibus cu forța…

O zi întreagă, ziarele, televiziunile, site-urile și podcast-urile au vuit (adică și-au manifestat indignarea și dezamăgirea) pentru că la concertul „Coldplay” publicul a huiduit și a fluierat în timpul prestației cântărețului de manele Babasha (invitat de Chris Martin). Am convingerea ..

Retina cu spini

..

Mai suntem militari?…

Începând cu evenimentele din ’89, toată lumea a crezut că am intrat într-o eră a libertății și democrației neîngrădite, dar de la cetățeanul de rând, omul de pe stradă, homeless-ul din canal până la „marii oameni de stat”, politicieni, guvernanți, ..

Retina cu spini

..

Aura unui geniu – George Enescu

La patru zile de la Adormirea – Învierea Maicii Domnului, respectiv 19 August 1881, deasupra satului Liveni-Vîrnav, care a intrat în veșnicie, din arealul încărcat de legende Dorohoi-Botoșani, s-a pogorât o cometă spre a vesti nașterea viitorului geniu al muzicii ..

Românul Petru Movilă – arhiepiscop și mitropolit al Kievului, al Galiției și al întregii Rusii

Petru Movilă a fost arhiepiscop și din 1633 mitropolit al Kievului, al Galiției (Haliciului) și al întregii Rusii, Exarh al Sfântului Tron Apostolicesc al Constantinopolului și Arhimandrit de Pecerska. A avut un rol deosebit în Sinodul de la Iași din ..