Știri din Ararat

Ultimele titluri

AVARAYR, relatare de la fața locului

      Cronicarii, de cele mai multe ori au relatat faptele petrecute cu ceva ani, uneori decenii, în urmă. Le-au judecat în perspectivă, de multe ori filtrate prin plasa timpului sau/și a analizelor unor izvoare precedente. Nu este cazul Istoriei Vartanienilor, scrisă  în secolul V foarte curând după anul 451, când a avut loc bătălia dela […] ..

ITALIA / Primele jurăminte temporare și Hirotonire la „SAN LAZZARO” a armenilor din Veneția

Vineri, 26 februarie, trei novici de pe insula „San Lazzaro” din Veneția – frații Goryun Jenanian, Mashdots Ohanian și Hovhanness Manoukian – și-au făcut primele jurăminte temporare în cadrul Sfintei Liturghii, înaintea Arhiepiscopului Levon Zekiyan, delegat pontifical pentru congregația mechitaristă. În timpul celebrării, la momentul profesiei, au fost cântate troparele „Sharakan” care alcătuiesc Canonul. Foarte […] ..

Un politician polonez se oferă în schimbul prizonierilor armeni din Azerbaidjan

Site-ul panorama.am scrie că politicianul polonez Tomasz Lech Buczek, care a prezentat în mod activ crimele de război ale Azerbaidjanului în Arțakh, încă de la începutul războiului din 2020, a trimis o scrisoare președintelui azer Ilham Aliyev, oferindu-se în schimbul prizonierilor de război armeni. „În numele eternului adevăr, loialității și dragostei pentru ceilalți. În numele […] ..

IOANA ȚIPLEA : Ochi îndurerați de armean

Ioana Țiplea studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca secția FR-EN În calitate de studentă, sunt pasionată atât de autenticitatea lingvistică proprie fiecărei limbi, cât și de interconexiunile ce se pot stabili între literatură și istorie, între contextul social și semnificație. Deschiderea culturală față de nații diferite, evoluția unui aceluiași concept în interiorul unor mentalități […] ..

CONSTANȚA / Sărbătoarea Sfântului Sarkis

Sfantul Sarkis este cea mai iubita sarbatoare a armenilor si are loc cu 63 de zile inainte de Sfintele Sărbători de Paști. Incepand cu anul 2008 Sanctitatea Sa Karekin al -II-lea Patriarhul tuturor armenilor a decis ca in aceasta zi sa aibe loc si binecuvantarea tinerilor.Se poate spune ca sfantul Sarkis este versiunea armeana a […] ..

La Catedrala Armeană din București s-a sărbătorit Sfântul Sarkis

Pe data de 28 februarie la Catedrala Armeană din București s-a sărbătorit Sf. Sarkis. Sf. Liturghie a fost oficiată de preotul paroh Oșakan Khachatryan în prezența Întâistătătorului Eparhiei Armene din România P.S. Episcop Datev Hagopian. La Sf. Liturghie au fost prezenți: E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei în România, Varujan Vosganian, președintele UAR, membrii ai […] ..

ARMENIA / Conferință de Presă cu ocazia aniversării a 75 de ani de la crearea Observatorului Astronomic de la Byurakan

Pe 23 februarie a avut loc o conferință de presă dedicată celei de-a 75-a aniversare a Observatorul Astronomic de laByurakan care poartă numele marelui astrofizician Viktor Hambarțumian. La conferința de presă a vorbit Areg Mickaelian directorul Observatorului. Conferința de presă a avut o agendă destul de încărcată. În primul rând, domnul Mickaelian a prezentat jurnaliștilor […] ..

AMBASADA REPUBLICII ARMENIA – COMUNICAT DE PRESĂ / La 33 de ani de la Pogromul de la Sumgait

Duminică, 28 februarie,  Ambasadorul Republicii Armenia în România și echipa Ambasadei au participat, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București la slujba de parastas oficiată de P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, în memoria martirilor armeni care au pierit în masacrul de la Sumgait. După slujbă a fost depusă […] ..

Levon Aronian părăsește Armenia și drapelul armean pentru drapelul american. Armenia regretă gestul campionului de șah

Campionul de șah Levon Aronian, numărul 2 mondial sub culorile Armeniei, este pe cale să părăsească Armenia pentru Statele Unite. Levon Aronian va juca acum pentru Statele Unite! Armenia este afectată de această plecare, care este văzută ca o trădare a unui jucător pe care Armenia îl iubea foarte mult. Smbat Lputian, vicepreședinte al Federației […] ..

ARMENIA / Președintele refuză să-l demită pe șeful armatei, iar criza se agravează

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze ordinul prim-ministrului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, agravând astfel şi mai mult criza politică din ţară, unde mii de persoane au manifestat sâmbătă din nou, relatează AFP. „Preşedintele, în cadrul prerogativelor pe care i le conferă Constituţia, a retrimis textul [care ordona demiterea șefului armatei] […] ..

GRIGORE din NAREK : ODĂ SUAVĂ (ՏԱՂ ՔԱՂՑՐԻԿ)

Neagră sunt, frumoasă,             eu fiică a Evei, Ierusalim,             iată el e mirele meu dorit             Iubirea care leagă pe soți. Și iată nepotul meu, precum un căprior               iată nepotul meu,un torent dulce de iubire     Vino iubirea mea, ..

EROUL CULTURII ȘI AL SPIRITUALITĂȚII ARMENE

“Sfințenia se împletește cu cunoștința, care este experiența misterului lui Iisus Hristos, indisolubil legat de misterul Bisericii. Această legătură dintre sfințenie și inteligența lucrurilor divine, împreună cu cele umane, strălucește în mod deosebit, în cei care au primit titlul de Doctor al Bisericii. Discipoli ai divinei Înțelepciuni, ei devin la rândul lor, maeștri de înțelepciune […] ..

În hotelul nostru nu există cuvântul „nu”, spune Marine Hovakimyan, proprietara hotelului „Arca lui Noe” din Sinaia

În anul 1992, Marine, împreună cu familia, se mută în România de unde bunicii ei se repatriaseră în Armenia în anul 1946. Câțiva ani mai târziu, în renumitul oraș Sinaia familia ei pune piatra de temelie a hotelului „Arca lui Noe” (în armeană – Noyan Tapan) care astăzi este destul de cunoscut. – Dragă Marine, […] ..

MĂRTURII / V.Staryk : Cernăuţii armeneşti

Primii colonişti armeni s-au aşezat în Cernăuţi anterior administraţiei austriece. Chiar primul recensământ al populaţiei oraşului, care a avut loc în iunie 1774, din ordinul guvernatorului militar rus, contele Voronţov, a arătat că 8 negustori armeni se află în Cernăuţi, alături de cei 227 de plătitori de taxe (Pavlo, Stefan, Grigori, Norciz, Stefan, Toma, Ovanes […] ..

Un armean din România, erou al războiului din Arțakh

Զոհվելուց չեմ վախենում, միայն՝ թուրքի ձեռքը մարմնիս չդիպչի: De moarte nu mă tem, numai mâna turcului să nu-mi atingă corpul. Simon Acikghiozian           De-a lungul istoriei milenare, Armenia a avut mulți, foarte mulți eroi, volumele de istorie le descriu și slăvesc vitejia. Recent, Armenia a dat eroi noi, martiri ai războaielor din anii 1990-2020, fii […] ..

Susținătorii mișcării de opoziție „Salvați Patria” ridică corturi lângă Adunarea Națională a Armeniei

Susținătorii mișcării opoziției guvernului armean „Salvați Patria” au ridicat corturi lângă clădirea Adunării Naționale a Armeniei. Candidatul la funcția de prim-ministru al „Mișcării de Salvare a Patriei”, Vazgen Manoukian, a spus că problema puterii va fi rezolvată în Adunarea Națională și, prin urmare, susținătorii mișcării sale sunt gata să rămână acolo peste noapte până la […] ..

ARMENIA / Președintele Armen Sarkissian spune că va lua „măsuri urgente” pentru a dezamorsa criza

Erevan, 25 februarie 2021 (AFP) – Președintele armean a anunțat joi că lucrează la „măsuri urgente” pentru a dezamorsa criza din Armenia, după solicitarea personalului armatei pentru demisia prim-ministrului care a denunțat în schimb o tentativă de lovitură de stat . „Voi lua măsuri urgente pentru a dezamorsa tensiunile”, a declarat Armen Sarkissian, fără le […] ..

AGERPRES / CRIZĂ POLITICĂ ÎN ARMENIA

Principalul partid de opoziţie din Armenia i-a cerut joi premierului Nikol Paşinian să profite de “ultima sa şansă” de a pleca de la putere fără violenţe şi de a evita astfel “un război civil”, relatează AFP. “Îi cerem lui Nikol Paşinian să nu ducă ţara spre război civil şi vărsare de sânge. Paşinian are o […] ..

O nouă apariție la Editura ARARAT / „ZILE DE COŞMAR” de CARNIG STEPANIAN – Traducere şi note de MADELEINE KARACAŞIAN

            Cunoscuta editură a Uniunii Armenilor din România a publicat recent romanul „Zile de coşmar” (446 pag.) a scriitorului armean Carnig Stepanian (1909-1989).             Este vorba despre prima carte tipărită în fosta Armenie Sovietică despre Genocidul Armean, care la data apariţiei (1945) a stârnit mare interes în Patrie şi în Diaspora. În părţile a doua […] ..

SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI SARKIS, OCROTITOR AL TINERILOR

            Sfântul Sarkis, prăznuit anul acesta în ziua de sâmbătă 27 februarie, este cu siguranță cel mai îndrăgit și mai popular sfânt dintre toți sfinții altor popoare rânduiți în calendarul Bisericii Apostolice Armene. Sarkis ostașul, militarul, a trăit în prima jumătate a sec IV. S-a născut în Capadocia, fiind creștin de origine greaca dar cetățean […] ..