Știri din Ararat

Ultimele titluri

UN MARTIR ÎNTRE MARTIRI | Harutiun C. Atanasian – Adrușan [ Յարութիւն Գ. Աթանասեան – Ատրուշան ] – 15 aprilie 1884-195?

          Să închinăm acest aprilie 24 martirului Harutiun C. Atanasian, martir uitat, martir fără dată a morții, martir fără mormânt și cruce la căpătâi. Harutiun Atanasian a trăit peste două decenii în România, a fost unul din marii intelectuali ai comunității care a contribuit la îmbogățirea culturii armene din România.           Harutiun Efendi Atanasian, scriitor, […] ..

CONSTANȚA | Seară culturală dedicată marelui pictor armean Martiros Sarian

Seara culturală din data de 11 iunie 2021 a fost dedicată marelui pictor armean Martiros Sarian și a fost prezentată de doamna profesor Arsaluis Sarchizian –Gurău . Vă prezentam pe scurt cateva din ideile principale din expunere. Martiros Sarian s-a născut într-o familie de armeni pe data de 28 februarie 1880 în orașul Nor –Nakhichevan […] ..

ROMAN | Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” la a IV-a ediție

UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA SUCURSALA ROMAN ORGANIZEAZĂ FESTIVALUL NAȚIONAL „GARABET IBRĂILEANU” Ediția a IV-a la 150 de ani de la naşterea Ilustrului nostru înaintaş Evenimentul va avea loc la Hotel Roman Resort – by Dumbrava, în perioada: Vineri 18 – Sâmbătă 19 – Duminică 20 IUNIE 2021, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul […] ..

Evenimente marcante la Bistrița și Cluj

               Într-o zi de vineri, cu soare înșelător si nori plumburii, mai precis pe 11 iunie a.c., am pornit câtiva membri ai UAR Botosani către Ardealul străbun, către orasul Bistrița, cel de dincolo de muntii aratosi ai Moldovei, unde urma să aibă loc un eveniment denumit “Bistrita- Poarta armenească a Transilvaniei”.                După adresele trimi ..

ziarulfaclia.ro | Tradițiile armenești, sărbătorite în Parcul Etnografic

Mii de clujeni și turiști au luat parte în acest weekend la cea de a doua ediție a Festivalului „Curtea Armenească”. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” și a fost organizat de Sucursala Cluj a Uniunii Armenilor din România și Institutul de Armenologie din cadrul UBB. Festivalul a debutat sâmbătă cu un […] ..

Azerbaidjanul predă Armeniei 15 soldați armeni, capturați în timpul războiului

Baku, 12 iunie 2021 (AFP) – Azerbaidjanul a predat sâmbătă Armeniei 15 prizonieri de război armeni capturați în timpul războiului dintre cele două țări din toamna anului 2020 pentru controlul regiunii Nagorno-Karabakh, a anunțat Ministerul Azer de Externe.Ca parte a unui acord mediat de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili, Armenia a predat Azerbaidjanului o hartă a […] ..

Tinerii gherleni la Festivalul”Curtea Armenească”

    La sfârșitul acestei săptămâni,  în Parcul etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca a avut loc ediția a-II-a a Festivalului ”Curtea Armenească”, o manifestare tradițională a comunităţii armenești clujene. Ca și la prima ediție această adevărată sărbătoare a culturii și artei armenești de pe meleagurile noastre  a fost onorată și de tinerii gherleni. Printre formațiile invitate […] ..

Constantine Orbelian a fost numit director muzical și dirijor principal al Operei din New York City

Michael Capasso, director general al Operei din New York, a anunțat numirea dirijorului și pianistului de renume internațional, Constantine Orbelian, ca director muzical și dirijor principal al companiei. Maestrul Orbelian va conduce prima sa producție NYCO în această vară, când compania va prezenta o nouă versiune a operei „Rigoletto” pe 29 august la Phoenicia International […] ..

EDVARD JEAMGOCIAN : Alegerile din Armenia, adevărul și viitorul nației

Ferice de acel Popor care este ocrotit de Dumnezeu!           Alegerile din Armenia au ajuns în ultima fază. Nu știm cine va câștiga sau cine va pierde, important este ca Armenia să nu piardă. În mai puțin de două săptămâni vom ști rezultatul, vom ști cine va fi noul Prim Ministru al Armeniei și, sperăm, […] ..

BEDROS HORASANGIAN : Moartea lui Ivan Ilici

Este una dintre cele mai cunoscute și miezoase povestiri ale lui Tolstoi. Un mare scriitor rus, devenit celebru mai ales pentru marile lui romane – oare cine mai citește azi Război și pace sau Ana Karenina ? – dar nu mai puțin genial și în câteva din povestirile sale. Precum Hagi Murad, Sonata Kreuzer, Părintele […] ..

Recitindu-l pe Franz Werfel / FLORENTINA-MARIANA CHIȘ : Despre zilele pe Musa Dagh ale lui Gabriel Bagradian

Florentina-Mariana Chiș studentă la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, specializarea Limbă și Literatură Engleză-Română, anul II Înclinația mea spre Facultatea de Litere s-a datorat dorinței de a deveni cadru didactic și de a studia un domeniu care mă pasionează, însă aici am găsit mult mai mult de atât. Prin cursurile și lecturile pe care le […] ..

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. POMENIREA EROILOR

Sfânta Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România după patruzeci de zile de la Sfânta Înviere, joia, prăznuieşte Înălţarea Domnului Iisus Hristos (anul acesta 10 iunie). Iisus, în prezenţa apostolilor, de pe muntele Măslinilor, S-a Înălţat la cer şi S-a   aşezat în dreapta Tatălui. După Sfânta Înviere, în decurs de 40 de zile, Iisus de  multe […] ..

„Revival”un proiect cinematografic despre Arțakh

Vă aducem la cunoștință noile detalii oferite de regizorul armean, Jivan Avetisyan referitoare la activitatea de filmare a peliculei „Revival”, care initial trebuia să prezinte războiul din aprilie 2016, dar, din cauza recentelor agresiuni, declanșate de alianța azero-turcă împotriva Artsakhului, aceasta va reflecta și evenimentele din toamna anului 2020. În timpul războiului, regizorul a fost […] ..

ARHEOLOGIE | Importante descoperiri în mormintele regale de la Vérin și Nerkin Naver (Armenia)

Cercetările arheologice din mormintele regale de la Vérin și Nerkin Naver din Armenia, situri din epoca bronzului și epoca antică a fierului au dus la descoperiri excepționale, potrivit arheologilor armeni. Ei au descoperit dovezi ale sacrificiilor rituale în mormintele regale din secolul 23 î.Hr., împreună cu bijuterii și a altor obiecte. În cadrul unei conferințe […] ..

20 iunie 2021 / Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

Conform înțelegerii între grupurile parlamentare, dar și alte forțe politice din Armenia, au fost anunțate alegeri parlamentare anticipate ce vor avea loc pe data de 20 iunie 2021. Desfășurarea alegerilor anticipate a devenit inevitabilă după o schimbare majoră în viața internă a Armeniei în urma războiului din Nagorno-Karabakh din toamna anului trecut. Interesul și lupta […] ..

NOTE DE LECTOR | Diana Agabeg Apcar : Armenia trădată

Diana Agabeg Apcar (1859-1937) a fost scriitoare, ambasadoare a Republicii Armenia în Japonia, prima femeie armeană diplomat și probabil cea dintâi femeie în lume într-un post diplomatic înalt. Născută Gayane Agabeg(h)ian în Rangoon (actualmente, Yangon), Birmania (Myanmar), tatăl ei fiind originar din India, unde emigrase din Noua Djulfa (Nor Djugha la armeni), Persia (Iran), iar […] ..

CREDINȚĂ | Armenii gherleni în procesiune euharistică

                                Duminică 6 iunie 2021 a fost o zi deosebită pentru comunitatea armenească din  municipiul Gherla, oraşul lor intrînd pe harta marilor  centre creştine europene, participînd   la prima procesiune   euharistică.  După obişnuita slujbă religioasă oficiată în frumoasa Catedrală Arm ..

BEDROS HORASANGIAN : Armenii și Armenia. Încotro?

Situația din Armenia nu e prea bună. Ca să nu spunem gravă. Cât de curând vor avea noi alegeri care, oricine ar câștiga, nou aleasa conducerea va trebui să propună și să administreze un  același proiect de țară. Viitorul Armeniei și armenilor depinde esențial de ce se va decide în următoarele luni. Oricine va câștiga […] ..

S.S. KAREKIN II : „Arțakh este și leagănul creștinismului”

Sanctitatea Sa Karekin II, Catolicos al Tuturor Armenilor, a făcut o vizită de trei zile în Arțakh după cea din regiunea Syunik din 4 iunie. Sfântul Scaun din Ecimiadzin a menționat faptul că Patriarhul a adus cu el moaștele Sfântului Grigorie Luminătorul, ca sursă de binecuvântare și consolare pentru oamenii evlavioși din Arțakh.Delegația condusă de […] ..

ARMENIA | A fost lansat programul „Ambasadorul tineretului din Diaspora”

EREVAN, ARMENIA – Biroul Înaltului Comisar al Republicii Armenia pentru afaceri cu Diaspora anunță lansarea Programului „Ambasadorul tineretului din Diaspora”, cu sprijinul generos al Fundației Memoriale Jinishian. Programul își propune să creeze o rețea dinamică de tineri armeni, care vor avea ocazia să devină reprezentanți ai tinerilor din Diaspora ai patriei în comunitățile lor din […] ..