Știri din Ararat

Ultimele titluri

Cărţi noi | „LUNA  ROŞIE” de Sevag Hagop Hairabetian

          Numele lui Sevag Hagop Hairabetian este cunoscut cititorilor editurii”Ararat” căci, în afară de rarele sale colaborări la revista noastră, în perioada 2006-2016, a mai publicat şi cărţi.           O viaţă întreagă a activat ca ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne, după care s-a pensionat, iar până la anii senectuţii,  a avut timp să semneze şi […] ..

MEMORII | PELERINAJE  LA  VĂLENI

Hagop Djololian-Siruni, în volumul său de memorii „Cu Nicolae Iorga” apărut la Beirut în 1972 relatează  despre vizitele făcute de el și grupul de armeni însoțitor la Vălenii de Munte adăugând reflecțiile sale asupra acestui monumental loc datorat lui Nicolae Iorga. Prima noastră vizită la vatra gândirii           Iorga nu a fost de față la […] ..

ITALIA | LA CHIESA  DI SANT’ANDREA DEGLI ARMENI

În  Piața” Monteoliveto ” [ Muntele crângului de măslini ] din Taranto, zona veche a orașului, se pot admira două  importante edificii religioase, situate unul în fața celuilalt. Este vorba de mica biserică Sant’Andrea degli Armeni [ Sfântul Andrei al Armenilor] și de Sanctuarul Maicii Sfinte a sănătății [ Santuario della Madonna della salute]. Bisericuța […] ..

ARHIEPISCOPIA ARMEANĂ din ROMÂNIA a participat la RUGĂCIUNEA ECUMENICĂ din București în perioada 18-25 ianuarie 2022

În perioada 18-25 ianuarie 2022, în Bucureşti, s-a desfăşurat rugăciunea ecumenică anuala cu titlul: ,,Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor’’. Anul acesta tema sub care s-a desfăşurat rugăciunea ecumenică a fost aleasă din Noul Testament: “Am văzut steaua în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui” (Matei 2, 2). La Săptămâna de Rugăciune ecumenică […] ..

CODRIN ANICULĂESE : Domnul a Dat, Domnul a Luat – O Analiză a Determinismului Creștin în “Armenia siluită” de Aurora Mardiganian

“Când ai s-ajungi în țara aceea iubită, să spui poporului de acolo că Armenia e doborâtă, sfâșiată și sângerează, dar va renaște numai dacă America ne va ajuta …” (190) Cu aceste cuvinte se încheie tulburătorul exil al Aurorei în relatarea ei despre genocidul armean, la începutul secolului al XX-lea. Mărturia ei este una veridică, […] ..

ȘAH | Au fost desemnați campionii de șah, la feminin și masculin, ai Armeniei

Al 77-lea Campionat de șah feminin din Armenia s-a încheiat cu victoria lui Mariam Mkrtchyan. Clasamentul după ultima runda: Mariam Mkrtchyan – 7 puncte, Susanna Gaboyan – 6.5, Maria Gevorgyan – 6, Astghik Hakobyan – 4.5 Narine Gasparyan – 4.5, Veronika Khachatryan – 4, Mariam Avetisyan – 3,5, Nare Arakelyan – 3,5, Asya Edigarchatry – […] ..

ASTROLOGUL Gayane Sargsyan ne spune cine va avea succes în anul 2022 !

În timp ce unii neagă astrologia ca fiind o pseudoștiință, mulți sunt curioși să afle predicții astrologice, mai ales atunci când situația socială din țară nu este una stabilă. Vă prezentăm câteva informații pe baza calculelor astrologice, pe care le-am aflat de la astrologul și psihologul Gayane Sargsyan, o voce tot mai cunoscută la Erevan. […] ..

Președintele Republicii Armenia a demisionat

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, şi-a anunţat duminică, 23 ianuarie demisia, o decizie surprinzătoare pe care a motivat-o prin incapacitatea prerogativelor sale, în mare parte onorifice, de a influenţa politica internă şi externă a ţării în aceste ”vremuri dificile”, relatează agenţiile internaţionale de presă. ”M-am gândit mult, şi după patru ani de muncă intensă am luat […] ..

NOI APARIȚII EDITORIALE | La Editura Integral a apărut romanul ASTROLOGUL DIN KARABAGH de Platon P. Zubov

„Astrologul din Karabagh” – comandă la Editura Integral – este un roman istoric de ficțiune, inspirat din evenimente petrecute în Armenia medievală. Autorul lui, scriitorul rus Platon P. Zubov (1796-1857), a trăit peste două decenii în Caucaz, ceea ce i-a conferit competență și erudiție privind realitatea din acea regiune. Karabaghul din titlul cărții sale este […] ..

La CATEDRALA ARMEANĂ  din București  a fost oficiată slujba de comemorare cu ocazia împlinirii a 15 ani de la ASASINAREA lui HRANT DINK și 32 de ani de la MASACRELE din BAKU

Anul acesta s-au împlinit 15 ani de la asasinarea a ilustrului  intelectual  din Turcia de origine armeană, redactor șef la ziarul ,,AGOS’’, Hrant Dink și 32 de ani de la masacrele sângeroase contra populației armene din Baku.            Duminică, 23 ianuarie, sub protia Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria P.S. Episcop […] ..

SUA | Trei scurtmetraje restaurate, ale lui SERGHEI PARADJANOV, au fost donate Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York

Copii a trei scurt metraje pe 35 mm, realizate de Serghei Paradjanov și care au fost restaurate au fost donate Muzeului de Artă Modernă (MoMA) New York, asigurând prezența de neînlocuit a artei lui Paradjanov în colecția lor, a declarat, într-un comunicat, Centrul Național de Film din Armenia. Este vorba de filmele HAKOB HOVNATANYAN (Armenia, […] ..

ADEVĂRATA POVESTE A NERGAHTULUI

          Se împlinesc 75 de ani de când Nergahtul ( imigrare) a cuprins pe armenii  din România, dar și din alte țări unde trăiau armeni exilați din țara lor încă din timpul Primului Război Mondial. Era vorba ca Armenia sovietică să primească un mare număr de armeni trăitori în străinătate, asigurându-le locuințe și locuri de […] ..

PORTRETE din BUCOVINA | Preot Andrzej Łukasiewicz ( 1879-1951)

Născut la 13 noiembrie 1879 în Șipeniți/Cozmeni, Bucovina, mort la 26 ianuarie 1951 la Cracovia, a fost un preot catolic armean. Fiul Antoninei, născută Zarugiewicz, și al lui Dominik, a fost numit preot în anul 1904 de către Arhiepiscopul    Józef Teodorowicz pentru arhiedieceza armenească din Liov. A fost vicar la catedrală și profesor de catehism […] ..

INEDIT | O fotografie rară, cu Mihai Eminescu, Veronica Micle, Caragiale și actori de la TNB în prim plan și Manuc lui Manuc în fundal…

Iată o fotografie rară din 1888, înfăţişându-l pe Mihai Eminescu, alături de Veronica Micle şi Al. Vlahuţă, împreună cu actori ai Teatrului Naţional, avându-l în prim plan pe I.L.Caragiale.În faţa unui destin ce avea să ducă în neant existenţele zbuciumate ale tragicilor îndrăgostiţi, această fotografie este, probabil, ultima mărturie a unei iubiri fără egal.             Personajele […] ..

Slujbă de comemorare cu ocazia împlinirii a 15 ani de la asasinarea lui Hrant Dink și a împlinirii a 32 de ani de la masacrele din Baku

În perioada de 13-19 ianuarie, 1990, au fost săvârșite masacre la Baku, Azerbaidjan, asupra populației de etnie armeană. Cu toate că au trecut 32 de ani, acele masacre însă, nu au fost catalogate corespunzător, opinia publică internațională nu a condamnat acele atrocități și nici pe autorii lor. Acele masacre  din Baku, categoric se pot cataloga […] ..

ARMENIA | Satik Seyranyan: Autoritățile armene au lansat o „luptă de clasă” împotriva presei

Actualele autorităţi ale Armeniei au lansat o „luptă de clasă” împotriva presei, a declarat preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Armenia, Satik Seyranyan, în cadrul unei dezbateri pe tema libertăţii presei. „Autoritățile în vigoare fac tot posibilul pentru a reduce la tăcere mass-media și pentru a le face să sufere pierderi financiare prin modificări legislative”, a menționat […] ..

,, … sunt un adept al materialelor naturale, al lemnului masiv, al sticlei sau al pietrei naturale…’’ – afirmă arhitectul Costin Hazarian

Cu farmec berechet și imaginație de poveste Costin Hazarian se numără printre arhitecții de top din România. Așezat confortabil în liga profesioniștilor nu se sfiește să semnaleze derapajele, contextele complicate, stările de fapt și să expună în mod direct, uneori dramatic o serie de probleme specifice Bucureștiului. Nu bate monedă pe faptul că e armean, […] ..

Slujbele de CRĂCIUN la Brăila

Conform programului liturgic al sărbătorilor de Crăciun, binecuvântat de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, sâmbăta, 15 ianuarie 2022, a fost oficiată o slujbă religioasă la biserica armeană Sf. Maria din Brăila de către preotul Radu Krikor, după care acesta a vizitat și a binecuvântat casele enoriașilor armeni din acest oraș. Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene ..

19 ianuarie | 15 ani de la asasinarea lui HRANT DINK

Astăzi 19 ianurie 2022 se împlinesc 15 ani de la asasinarea ziaristului Hrant Dink. Vizionați materialul video de mai jos intitulat Cine este Hrant Dink ? ..

PORTRETE | Cinci preoți armeano-catolici din BUCOVINA

Preotul Michał Antoni Romaszkan Născut la 3 septembrie 1823, în Kuty/Cuturi, a murit la 24 februarie 1906, în Sniatin și a fost canonic al ritului armean catolic, paroh în Sniatin. A fost fiul lui Paweł Anton Romaszkan și al Rypsymei născută Donigiewicz Moch. A avut o soră Katarzyna, căsătorită Ohanowicz, și un frate Deodat . A absolvit teologia la Seminarul Arhidiecezan de […] ..