Știri din Ararat

Ultimele titluri

Festivalului Internațional „George Enescu” | În 2023 îl vom asculta pe basul VAZGEN GHAZARYAN

        La recenta conferință de presă, organizată în legătură cu cea  de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional  „George Enescu”, am aflat că acest eveniment muzical va avea loc la București, în perioada 27 august-24 septembrie 2023. Cu acest prilej, renumitul dirijor Cristian Măcelaru, noul Director Artistic al prestigiosului festival, a dat o serie de amănunte […] ..

Știri din alte vremuri: arhiva revistei „Ararat” – 1930, despre școlile armenești din România și biserica armeană din Sulina

Continuăm prezentarea unor fragmente interesante din arhiva revistei „Ararat”, iar de această dată vorbim despre două articole din numărul 7 (63) din iulie 1930. Primul articol este despre școlile armenești din România, care funcționau în acel moment. Menționăm că la începutul perioadei interbelice au fost înființate mai multe școli în diferite orașe românești care, din […] ..

ERVANT ar fi împlinit azi 94 de ani…

Astăzi tata ar fi împlinit 94 de ani, dar s-a stins acum 8 ani la capătul unei suferințe lungi și grele pe care a îndurat-o cu demnitate. Orbise aproape complet către sfârșitul vieții, “pictorul orb care a învins întunericul” cum l-a denumit o jurnalistă. A fost un luptător. În copilărie și adolescenta s-a luptat cu […] ..

ISTORIE | Regina Heghine, Regele Abgar și scrisoarea lui către Iisus

Numele armenilor a fost mult timp asociat cu Ierusalim. Astăzi, ca acum multe secole în urmă, cartierul armenesc acoperă un sfert din orașul vechi. Crearea sau conservarea majorității zonelor considerate importante pentru cele trei religii din Ierusalim este asociată cu reginele armence. Una dintre cele mai importante regine a fost Heghine – Temătoarea de Dumnezeu, […] ..

„Le Figaro – Histoire” = ARMENIA – Într-adevăr un număr excepțional

          Astfel se intitulează articolul apărut în ziua de 3 decembrie în publicația franco-armeană de la Paris NOR HARATCH. Acesta se referă la numărul pe decembrie 2022-ianuarie 2023 al revistei  „Le Figaro – Histoire”, consacrat în mare parte Armeniei. Iată ce scriu colegii noștri despre conținutul noii reviste:           „Fără a ține seamă de coperta […] ..

Cãlãtorie atemporalã în lumea carţilor

Despre romanul “De unde pânã unde – Destinul unei vieţi” a autorului Hraça Kîrmîziyan (Anuşavan) Am citit pe nerãsuflate cartea, iniţial am gândit s-o încep într-o zi de vineri, astfel încât s-o termin pânã duminicã. Eh, am început-o vineri şi pânã în orele douã ale zilei de sâmbãtã, devreme, în zori, am isprãvit cartea, aşadar […] ..

MĂRTURII | LANIS ANTON ȘAHAZIZIAN : Câteva amintiri personale despre unchiul ONNIG TOKATLIAN, comandantul  motonavei „Transilvania”

      Povestea familiei Tokatlian începe la Ruse, acolo unde Ahavni Sayan (sora bunicii mele Eftique Sayan) s-a măritat cu Garabet Tokatlian, ce fugise de persecutiile armenilor din Imperiul Otoman și  ajunsese în Bulgaria. Familia Tokatlian a avut 3 copii, pe Levon cel mai mare, pe Onnig care era mijlociul și pe Sofi, care era cea […] ..

Quartetul „Arsen Petrosyan” a prezentat muzică armenească în Cehia, Elveția, Letonia și România.

În perioada 15-22 noiembrie, „Quartetul Arsen Petrosyan” a susținut o serie de spectacole pline de strălucire în Cehia, Elveția, Letonia și România, prezentând piesele de pe ultimul CD, intitulat „Hokin Janapar” (Calea sufletului). Primul concert al quartetului a avut loc pe 15 noiembrie la Filarmonica din Brno din Cehia. Apoi, pe 16 noiembrie, a avut […] ..

Sfinții Apostoli Tadeu și Bartolomeu, Apostolii Armenilor

            Sâmbătă, 3 decembrie, Biserica  Apostolică Ortodoxă Armeană sărbătorește  praznicul Sfinților Apostoli Tadeu și Bartolomeu, apostolii armenilor, primii propăvăduitori ai credinței în Hristos pe pământul vechiului regat armean. Sfinţii apostoli Tadeu si Bartolomeu se consideră fondatorii Bisericii Armene, si din acest motiv Biserica se numeşte SFÂNTA BISERICĂ APOSTOLICĂ ARMEANĂ. Conform mărturiilor al vestitului ist ..

În Bisericile Eparhiei Armene din România se vor oficia slujbe de pomenire în memoria victimelor de la devastatorul cutremur din 1988

            În Armenia pe data de 7 decembrie 1988, la ora 11:41, a avut loc un cutremur devastator. Acest cutremur a cuprins aproximativ 40% din teritoriul ţări, fiind afectate în special regiunile din nord, nord-est. În decursul unor secunde, practic, au fost  distruse în totaliate sau parţial oraşele ca: Spitak, Leninakan (actualmente Ghyumri),  Kirovakan […] ..

STUDIU | Femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații

Fiecare persoană ar trebui să aibă posibilitatea de a se dezvolta în funcție de propriile abilități și idei, de a trăi prin propria muncă și de a-și realiza propriul potențial. Însă oare femeile au aceleași drepturi? Din punct de vedere formal da, au aceleași drepturi ca și bărbații, conform bazei Legii fundamentale. Dar… haideţi să […] ..

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !

Să nu uităm că la temelia acestei mari Catedrale, care înseamnă România Mare, stă o jertfă a 800.000 de viteji și sufletele lor priveghează de acolo de sus toată opera noastră. Așteptăm blagoslovenia lor în Unirea noastră desăvârșită întru apărarea patrimoniului scump al patriei noastre. GRIGORE TRANCU-IAȘI(Discurs Camera Deputaților, 1 decembrie 1931) ..

Dansatorii armeni din Gherla, o nouă evoluţie de succes la Suceava

       După  ce în luna septembrie Ansamblul comunităţii armeneşti „Hayakaghak” din municipiul Gherla a fost invitat la prima ediţie a Festivalului „Tezaur cultural imaterial multietnic” de la Suceava, zilele trecute tinerii dansatori conduşi de Ursan Esztegar Erika sau întors în orașul bucovinean. Evenimentul a avut loc în parcarea Shopping City, unde un public numeros a […] ..

Ovidiu Panighianț, un ”pescar de vise” pe simeze, la Botoșani

Creația plastică pusă în pagină de Ovidiu Panighianț mustește de inteligență și talent. Cu un talent grafic de excepție, artistul desenează și pictează în ritmul modern al ideilor agere, pline de spirit de observație, cu mult sarcasm, pune în dialog vechi sensuri și pilde noi, de fapt face comparații și metafore. Este cunoscut pentru editorialele […] ..

Profesoara și scriitoarea ARȘALUIS SARCHISIAN GURĂU premiată de Uniunea Armenilor din România

Sămbătă, 12 noiembrie a.c. a avut loc în aula Bibliotecii Județene I.N.Roman din Constanța, în prezența ambasadorului Republicii Armenia la București Excelența Sa Serghei Minasyan, a președintelui Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian, a președintelui sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din Romania, domnul dr. Liviu Merdinian și a directorului Bibliotecii Județene prof.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici, ceremonia […] ..

Alexei Ekimyan, compozitorul general de poliție

Zilele trecute am avut prilejul să ascult niște cântece superbe compuse de un armean pe numele său Alexei Ekimyan (Alexey Hekimyan). Biografia sa este extrem de interesantă și puțin cunoscută armenilor din diaspora. Armeanul nostru  s-a născut pe 10 mai 1927 la Baku (în paranteză să remarcăm câți armeni s-au născut sau au trăit pe […] ..

INVITAȚIE | Lansarea volumului ”De unde până unde – Destinul unei vieți” de Hraça (Anușavan) Kîrmîziyan

Dragi prieteni, Duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 12:30, Editura Ararat vă invită la lansarea volumului  ”De unde până unde – Destinul unei vieți” în prezența autorului Hraça (Anușavan) Kîrmîziyan și a invitaților acestuia.  Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură ”Victoria și Hovsep Dudian” – Bd. Carol I, nr 43, Sector 2, București. ” M-am născut pe 23 septembrie 1929. […] ..

Toamnă armenească la Gherla

Sucursala UAR Gherla alături de grupul de dans Hayakaghak a organizat în data de 5 noiembrie Festivalul ,,Toamna Armenească” (Haigagan așun). Manifestarea a avut loc pe strada Ștefan cel Mare la sediul UAR.Festivalul a început prin prezentarea președintelui UAR, Varujan Vosganian făcută de doamna prof. Dobocan Elena, care a vorbit despre scrierile lui publicate în […] ..

PADOVA | Conferință despre armenii din Italia, susținută de dr. Gregorio Suren Zovighian

„Mărturii și imagini despre poveștile de reziliență și integrare a armenilor din Italia după genocid”, conferință susținută de dr. Gregorio Suren Zovighian Întâlnirea a avut loc vineri, 18 noiembrie, la Sala Carmeli, situată în Via Galileo Galilei, o splendidă sală construită de Andrea Camarata (1712-1793), nu departe de Bazilica Sfântul Anton, care adăpostea biblioteca în […] ..

MĂRTURII | Nectar Margosian, străbunica mea din Kaisery (3)

          Este evident deja, un loc mai bun sub soare în țările de adopție au căutat supraviețuitorii evenimentelor din 1915, din Imperiul Otoman, fără faux pas, făcând dovada unui devotament exemplar. Fără îndoială ca refugiații au trăit precaritatea într-o lume imprevizibilă marcată de confuzii prelungite, schimbări sociale și politice. Indiferent unde au ajuns și asta […] ..