Știri din Ararat

Ultimele titluri

ECUMENISM | G 20 INTERFAITH FORUM ( 12-14 septembrie 2021 Bologna-Italia)

Criza afgană, dialogul între religii, bioetica, dezvoltarea durabilă,lupta împotriva terorismului și a fundamentalismului religios au fost doar câteva din punctele prezente în agenda acestui Meeting al Credințelor. Tema centrală în jurul căreia s-au desfășurat activitățile și lucrările acestui Forum a fost:”Time to Heal”, Qohelet 3:”Fiecare lucru are timpul,momentul său”.Înțeleptele cuvinte ale lui Qohelet vorbesc de […] ..

STATISTICĂ | 48.4% dintre armenii din Arțakh sunt în Armenia

Care sunt problemele cu care se confruntă familiile strămutate din Arțakh (Nagorno-Karabakh)? Câți dintre ei s-au reinstalat în Arțakh? Câți dintre ei și-au găsit refugiu în Armenia? Care sunt sursele lor de venit? Care sunt problemele prioritare care trebuie abordate? Televiziunea de stat din Arțakh a menționat că serviciul național de statistică al Arțakh-ului a […] ..

CORINA CHIRIAC donează MNIR piese de patrimoniu reprezentând istoria a patru generații

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitație. LISTĂ GENERALĂ A DONAȚIEI CĂTRE  MUZEUL DE ISTORIE A BUCUREȘTIULUI.  Septembrie,  2021 Cel mai vechi document 1901, diploma de bacalaureat a bunicii materne Paris Mardighian, absolventa unui liceu american de fete în Adabazar, -Turcia ( vezi foto). Un alt document vechi este atestarea străbunicului patern, Nichita […] ..

TVR 1 | Despre sărbătoarea Înălțarea Crucii – KHACIVERAȚ, la Emisiunea CONVIEȚUIRI

Una dintre sărbătorile dedicate sfintei cruci la armeni este KHACIVERAȚ – Înălțarea Crucii. Duminica aceasta a fost sărbătorită Ziua Crucii la Catedrala Armeană din București. Echipa Alte Minorități, coordonată de jurnalista Maria Terzian, a filmat slujba dedicată Înălțării Sfintei Cruci și ceremonia de sfințire a busuiocului și florilor de toamnă când a slujit vicar eparhial […] ..

CONSTANȚA | Sărbătoarea Zilei Naționale a  Armeniei prin lansarea de carte a doamnei prof. Arșaluis Sarchisian-Gurău

Vineri 10 septembrie 2021 Uniunea Armenilor din România- Sucursala Constanța a organizat în sala Prestige a Hotelului Continental Forum (fost Ibis)  Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Armenia prin lansarea cărții  doamnei prof. Arșaluis Sarchisian Gurău. Volumul pe care l-a oferit cu această ocazie se numește “Povestiri pentru mine (HAIBUN) – Aforisme” și a fost  prezentat de […] ..

GHEORGHENI | Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla a  participat la Festivalul Artei Armenești

         Ansamblul „Hayakaghak” din municipiul Gherla a luat fiinţă în anul 2012 sub  conducerea instructoarei Esztegar Erika, care mai mult de zece ani a făcut parte şi din grupul dansatorilor. Armenii din oraşul de pe Someş nu sunt doar o comunitate,  ci şi o familie mare şi unită, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, […] ..

Sfântul Scaun de la Ecimiadzin organizează o expoziție de documente care prezintă patrimoniul istoric și cultural al Arțakh-ului

Arhivele de la Sfântul Scaun din Ecimiadzin, a organizat, cu binecuvântarea Catolicosului Tuturor Armenilor, Karekin II, ca parte a conferinței „Libertatea religioasă internațională și pacea ”, o expoziție de documente de arhivă și fotografii puse în valoare de părintele Asoghik Karapetyan, autorul expoziției.Fundația Konrad Adenauer a susținut această expoziție care prezintă moștenirea istorică și culturală […] ..

Ismail Qemali Vlora: un luminat Părinte al Națiunii albaneze și un prieten al armenilor

Pe  24 iulie 2021, după  circa un an și jumătate de când Italia a fost crunt lovită de pandemia de Covid-19, am avut din nou posibilitatea să fiu prezentă la o conferință care s-a ținut la Bari, într-un punct sugestiv, strategic ca poziție, denumit “Fortino Sant’Antonio Abate”. Este vorba de o mică fortăreață,  punctul cel […] ..

ARȚAKH | Diana, patiser la Stepanakert

Diana, căsătorită, mamă a doi copii, angajată 15 ani într-o bancă din Stepanakert : „De când eram mică visul meu a fost să devin patiser și pentru mine este un norocos că acest centru a fost creat în orașul meu”, Nu credea că francezii ar putea realiza un astfel de proiect în situația postbelică din […] ..

CALENDAR | Pe 11 septembrie 1916 s-a născut ciclistul Ervant Norhadian

Ervant Norhadian s-a născut pe 11 septembrie 1916 ( București) și a decedat pe 10 octombrie 1994 ( SUA) Campion Național Ciclism Fond (Loc I) Antrenor la secția Ciclism la clubul Casa Centrală a  Armatei și al Echipei Naționale, MAESTRU  EMERIT  AL  SPORTULUI    (Post Mortem)  2008   În perioada interbelică  armenii s-au manifestat  în multe discipline […] ..

Franța și …armenii (3)

            În obișnuitele ghiduri de călătorie Franța este prezentată drept model în ceea ce privește rafinamentul, eleganța, gastronomia. În plan internațional s-au încetățenit expresiile savoir-vivre, savoir-être, savoir faire. Sigur este vorba și de o anume manieră de a vedea viața cu toate nuanțele ei. Cu o istorie doldora de personalități eclatante, precum Henric al ll-lea, […] ..

CREDINȚĂ | ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI

             Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană, din cele patru sărbători dedicate sfintei Cruci, cea mai semnificativă o copnsideră pe aceasta, care în armeana se numeşte HACIVERAŢ- ÎNĂLŢAREA CRUCII.  În duminica apropiată de 14 septembrie este sărbătorită Ziua Crucii de Biserica Armeană. Evenimente istorice stau la baza acestei sărbători.            Regele HOSROV al pu ..

BEDROS HORASANGIAN : O zi la Vouliagmeni cu Pino

Nu știu de unde provine acest supranume – poreclă, alint amical? – al lui Ion Caramitru. Un Pino care ținea locul, firesc, natural și binecuvîntat, unui simplu Ion. Toată lumea îl știa de Pino. Nu mi-am dat străduința să aflu ce e cu el. Într-o bună zi o să aflu. Sau nu, la ce bun […] ..

CREDINȚĂ | NAŞTEREA FECIOAREI MARIA

În fiecare an Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană serbează pe 8 septembrie praznicul naşterii Fecioarei Maria.          Răsfoind Vechiul Testament vedem că Maria era un copil făgăduit bisericii. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, timp îndelungat nu au avut copii şi se rugau Domnului Dumnezeu să îi miluiească şi să le dăruiască un copil, făgăduind, să o […] ..

Slujbă oficiată în rit armenesc la Gherla

      A devenit deja o tradiţie ca în fiecare ultima duminică a lunii  slujba din Catedrala armeano-catolică din municipiul Gherla să fie oficiată în rit armenesc şi nu întîmplător la ea sunt prezenţi şi armeni din Cluj-Napoca, aşa cum ne-au  obişnuit în ultima perioadă, ei fiind prezenţi şi în weekend în băncile impozantei biserici din […] ..

PROGRAMUL slujbelor religioase cu prilejul împlinirii a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene de la Suceava, 500 de ani de la târnosirea Bisericii Sfânta Cruce din Suceava și Hramul Mănăstirii Hagigadar

Cu aleasă bucurie vă facem cunoscut faptul că în acest an, 14-16 august, pelerinajul tradițional al credincioșilor la Mănăstirea Hagigadar va aduce participanților fericirea de a reveni la tradiția prilejuită de sărbătorirea Hramului Bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului precum și împlinirea a 620 de ani de la inființarea Episcopiei Armene la Suceava și a 500 […] ..

ANUNȚ din partea organizatorilor pelerinajului la Mănăstirea Hagigadar și Zamca

Persoanele interesate să efectueze în perioada 13-16.08.2021 un pelerinaj la Mănăstirile Hagigadar si Zamca din Suceava sunt rugate să se înscrie până pe 1.08.2021, la Parohia Bisericii Armene București, Dna Anni Kaplanian, tel 0752 028 614, pentru a obține locuri în mijlocul de transport, în limita locurilor disponibile. Ținând cont de recomandările în vigoare pentru […] ..

COMORILE DIN ARȚAKH: Mănăstirea AMARAS unde s-a fondat în sec. al V-lea prima școală armeană din regiune

Amaras este un complex mănăstiresc apostolic armean care se află în apropierea satului Macikalașen, regiunea Martuni, din Arțakh. Potrivit istoricilor armeni, biserica mănăstirii Amaras a fost întemeiată de Grigore Luminătorul, fondatorul Bisericii Armene, la începutul secolului al IV-lea. La începutul secolului al V-lea, fondatorul alfabetului armean, Mesrop Maștoț, a deschis în mănăstirea Amaras prima școală […] ..