Știri din Ararat

Ultimele titluri

Armenii și grecii, de la malul mării – Într-o frumoasă colaborare la „Seara de jazz” din Constanța

Faleza din fața Cazinoului constănțean a răsunat de acorduri de muzică bună, pe ritmuri de jazz și blues în fața unui public numeros. Cel puțin 250 de persoane, membri ai Uniunii Armenilor din România Constanța, ai Comunității Elene de la malul mării, prieteni, simpatizanți, dar și iubitori de muzică de gen au ocupat scaunele amplasate […] ..

Astăzi se împlinesc 32 de ani de existență a Republicii Armenia

Pe 21 septembrie, Armenia și diaspora armeană sărbătoresc cea de-a 32-a aniversare a independenței Armeniei, anunțată oficial pe baza rezultatelor referendumului din 21 septembrie 1991. 94,39% dintre alegători au votat pentru declarația de independență. La 23 septembrie 1991, Consiliul Suprem al Armeniei a aprobat retragerea republicii din URSS. Sărbătorim cea de-a 32-a aniversare a independenței […] ..

În Evlakh începe întâlnirea reprezentanților Nagorno-Karabakh și Azerbaidjan

În orașul azer Evlakh a început întâlnirea reprezentanților Nagorno-Karabakh și Azerbaidjan.Delegația reprezentanților Republicii Nagorno-Karabah a sosit dimineața în orașul azer Evlakh însoțită de forțele ruse de menținere a păcii. Ca parte a delegației în Azerbaidjan, armenii din Nagorno-Karabah sunt reprezentați de Davit Melkumyan, membru al Comitetului permanent pentru relații externe al Adunării Naționale din Ar’akh, […] ..

COMUNICAT din partea Arhiepiscopiei Armene din România

           Pe data de 19 septembrie 2023 Azerbaidjanul a atacat Republica Arțakh din toate părțile. Situația continuă să rămână foarte încordată datorită agresiunii militare teroriste și puternice azere, luptele crâncene continuă. De a lungul întregii linii de demarcație între Arțakh și Azerbaidjan se dau lupte puternice. În Republica Arțakh sunt supuse tirului de rachete și […] ..

COMUNICAT U.A.R. | Stalin învinge din nou prin agresiunea Azerbaidjanului împotriva armenilor din Nagorno Karabakh

Teritoriul denumit Nagorno Karabakh a aparținut dintotdeauna poporului armean. Trecerea abuzivă, de către bolșevici, a acestui ținut muntos între frontierele Azerbaidjanului nu-i poate răpi însușirea de a fi parte integrantă a Patriei armene. Lupta armenilor pentru a trăi liber în patria lor este legitimă.  În ziua de 19 septembrie a.c., după nouă luni de blocadă, armata azeră a pornit o […] ..

BULGARIA | În cel mai vechi lăcaș creștin din Burgas, la Biserica Armeană Sf. Cruce s-a oficiat Sf. Liturghie arhierească

În perioada 16-17 septembrie Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria și delegatul patriarhal pentru țările balcanice s-a aflat la Burgas, în mijlocul comunității armene din acest oraș, cu prilejul sărbătorii Înălțării Sf. Cruci, zi a pelerinajului și a madagh-ului tradițional la biserica Sf. Cruce din […] ..

Autoritățile din Arțakh acceptă propunerea de încetare a focului a forțelor ruse de menținere a păcii

Autoritățile din Arțakh au acceptat medierea forțelor ruse de menținere a păcii pentru o încetare a focului, luând decizia de a dezarma Armata de Apărare din Arțakh-ului și de a retrage toate forțele. Președintele Arțakh-ului, Samvel Shahramanyan s-a reunit cu membrii Consiliului de Securitate, alături de foștii președinți ai Arțakh (Bako Sahakyan, Arkady Ghughasyan și […] ..

Ofensiva continuă în această dimineață

Azerbaidjanul și-a continuat operațiunile militare ofensive în Nagorno-Karabakh peste noapte și miercuri dimineață, în ciuda cererilor internaționale tot mai mari pentru încetarea imediată a luptei, au declarat autoritățile din Stepanakert. Armata de Apărare din Karabakh a raportat atacuri continue și bombardarea pozițiilor sale de-a lungul „liniei de contact” din Karabakh. Ea a spus că trupele […] ..

Azerbaidjanul anunță că a lansat „operațiuni antiteroriste” în Nagorno Karabakh

Azerbaidjan a anunțat marți că a lansat „operațiuni antiteroriste” care vizează forțele armene din Nagorno Karabakh, o regiune disputată de armeni și azeri și unde explozii au fost auzite de un jurnalist AFP în capitala Stepanakert.Acest anunț vine la trei ani de la începutul precedentului război din Karabakh în septembrie 2020, un conflict câștigat la […] ..

SCRISOARE adresată Excelenței Sale Luminița Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe al României

Stimată doamnă Ministru, Am luat la cunoștiință din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României, referitor la situația din regiunea Nagorno Karabagh și, în calitate de Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, dorim să exprimăm un profund sentiment de indignare și dezamăgire față de poziția exprimată în acest comunicat, prin care MAE nu recunoaște dreptul […] ..

Azerbaidjanul anunță că a lansat „operațiuni antiteroriste” în Nagorno Karabakh

Azerbaidjan a anunțat marți că a lansat „operațiuni antiteroriste” care vizează forțele armene din Nagorno Karabakh, o regiune disputată de armeni și azeri și unde explozii au fost auzite de un jurnalist AFP în capitala Stepanakert.Acest anunț vine la trei ani de la începutul precedentului război din Karabakh în septembrie 2020, un conflict câștigat la […] ..

Succesul unui armean gherlean la mondialele de maraton

      Dacă tinerii gherleni nu se remarcă la atletism, iată că  veteranii acestei discipline sportive din fostul Armenopolis aduc satisfacţii. Zilele trecute 72 de alergători din 26 de țări s-au întrecut la mondialele ultramaratonului de șase zile, în staţiunea Balatonfüred, în Ungaria. Între participanți s-a aflat un singur român, Vicențiu Hossu din Gherla. Evenimentul a […] ..

NOTE DE CĂLĂTORIE DIN FLORENȚA | CHIESA DI SAN BASILIO DEGLI ARMENI

Cu foarte mult timp în urmă se chema Chiesa di San Basilio, zisă a Armenilor. A fost fondată în secolul al XI-lea de călugării baziliani, numiți la Florența “Erminii”, pentru că slujeau în limba armeană. La sfârșitul anului 1400 a devenit un azil a Congregației preoților săraci ai Sfântului Duh. Situată în centrul Florenței, la […] ..

18 septembrie : Ziua Astronomiei în Armenia

Pe 18 septembrie 1908 s-a născut la Tiflis (Tbilisi) Viktor Hambarțumian unul din cei mai mari astronomi și astrofizicieni ai lumii. În onoarea sa Armenia a decis, în anul 2009, ca ziua de 18 septembrie să fie sărbătorită și considerată Ziua Astronomiei. Tatăl său, avocatul și criticul literar, Hamazasp Hambarțumian, a sesizat înclinația micului Viktor pentru […] ..

Scrisoare de felicitare adresată Președintelui Republicii Arțakh, domnul Samvel Shahramanyan

Domnule Shahramanyan, Vă transmitem binecuvântările și felicitările noastre de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București, cu ocazia alegerii dumneavoastră ca Președinte a Republicii Arțakh. Armenii din Arțakh se confruntă astăzi cu provocări serioase, dușmanii interni și externi încearcă să îngenuncheze poporul armean și să-și rupă spiritul. Dar suntem siguri că, asumând […] ..

Eternitatea sună „clopotele tăcerii” în familia băcăuană de armeni Grigoriu

La Cercul de comunicare „Interferența Artelor – William Saroyan” al Sucursalei din Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) a fost lansat, sâmbătă 16 septembrie, albumul de fotografii „Eternitatea sună clopotele tăcerii. Destinele familiei Grigoriu” (Editura Ararat, București, 2023). Autoarea excepționalei lucrări, Marilena Cristina Speck, este descendentă a cunoscutei familii de armeni Grigoriu stabilită în […] ..

NOTE DE CĂLĂTORIE DIN TOSCANA –  ITALIA | San Gimignano: Convento di Monte Oliveto Minore

Cine vizitează Italia, chiar dacă are puțin timp la dispoziție, ar trebui  totuși să nu renunțe să facă un popas la  San Gimignano. Atracție turistică din regiunea italiană numită Toscana, este situată la jumătatea drumului ce leagă Florența cu Siena. Este vorba de o adevărată “bijuterie”ce aparține patrimoniului UNESCO din 1990, înălțată în mijlocul dealurilor […] ..

COMUNICAT | Redeschiderea clubului de copii ,,Luis-Lumina”

Dragi părinți și copii, vă anunțăm cu mare bucurie că din data de 17 septembrie 2023, prin binecuvăntarea Preasfinției Sale Episcos Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, vom redeschide clubul de copii ,,Luis-Lumina”. În noul an școlar vom continua să organizăm cursuri de limba armeană pentru copii, de asemenea diferite activități: ateliere de creație, […] ..

Reuniune armenească la Craiova

Uniunea Armenilor din România – Sucursala Craiova a organizat, în zilele 8-10 septembrie 2023, o serie de manifestări culturale pentru a sărbători Ziua Națională a Armeniei și pentru a inaugura, printr-un eveniment de marcă, reînființarea acestei filiale din regiunea Olteniei (înfăptuită, de fapt, în perioada pandemiei, când s-au desfășurat și alegerile de la U.A.R.). Craiova […] ..

Centenarului Orfelinatului Armenesc de la Strunga

În perioada 29 – 30 septembrie se vor desfășura la Iași și la Strunga o serie de evenimente dedicate Centenarului Orfelinatului Armenesc de la Strunga Pe 29 septembrie începând cu ora 17 :00 va avea loc la Palatul Culturii din Iași un amplu eveniment dedicat Centenarului care va cuprinde un simpozion, o expoziție și vizionarea unui […] ..