Știri din Formula AS

Ultimele titluri

AURA WOODWARD, ICR Londra: „Noi, românii, suntem cea mai mare comunitate din Marea Britanie dintre statele membre ale UE”

<p>Aflată de mai puțin de 3 luni în fruntea Institutului Cultural Român (ICR) din Londra, Aura Woodward debordează de energie. Are un optimism molipsitor, care răzbate dincolo de protocolul misiunii diplomatice. De altfel, în clădirea impozantă din Belgrave Square 1, colț cu faimosul Hyde Park, la doi pași de Palatul Buckingham, toată lumea e zâmbitoare:&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Satul de la capătul podului

<p>• E seară, e târziu și eu încă mai caut pe &#8222;Google Earth&#8221; sate cu de­nu­miri ciudate. Zbor (un fel de a spune, fiindcă stau pe scaun, cu lap­topul deschis) peste câmpurile din jurul Bucureștiului, peste lunca Dâm­boviței, mă duc până în zona dealurilor subcarpatice, apoi vin &#8222;pe Argeș în jos&#8221;, ca în baladă și,&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

MIRCEA RADU: „Dorul de țară. Asta îi unește pe toți românii”

<p>• Toamna, în anotimpul melancoliilor, prezența lui pe micul ecran e o infuzie minunată de energie. Un ingre­dient nelipsit și din noul său proiect de succes, &#8222;Noi, românii&#8221; • Ceaiul negru și mierla cu&#160;ciocul galben – Multe lucruri pe lumea asta dispar, fără să fie băgate în seamă. Nu e și cazul tău: faptul că&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

O poveste cu găini

<p>Mama a fost cadru di­dactic o viață întreagă. O me­se­rie pe care a practicat-o cu foar­te mult devotament și dăruire, față de generațiile de copii pe care i-a învățat. După ce s-a pensionat, toată afecțiunea pe care a ma­ni­festat-o față de elevi s-a transferat asupra necuvântătoarelor care umplu curtea casei noastre. E vorba de păsări.&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Fata popii și contele

<p>Povești de iubire &#8211; Uitata poveste de dragoste dintre un nobil occidental și o româncuță care i-a furat inima &#8211; Dedicație pe o cruce Pe o cruce de piatră din satul bihorean Valea Mare de Codru, se află o inscripție pe care, după ce o ci­tești, te simți îndemnat să-i afli înțe­lesul as­cuns. O inscrip­ție&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Eric-Emmanuel Schmitt (scriitor): „Literatura distruge ziduri pentru a construi poduri”

<p>Un mesaj de la Papa Francisc – Ultima dvs. carte, „Provocarea Ierusali­mu­lui&#8221;, a fost tradusă și în limba română și se bucură de un mare succes. Din păcate, Orașul Sfânt e im­pli­cat, alături de întreg Israelul, în conflictul cu islamiștii Hamas. Cum îi vedeți destinul? – Cred că paginile pe care le-am scris sunt acum&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Pr. MACARIE OLĂREAN (Mânăstirea Piatra Tăieturii, Panaci – Suceava): „Aici, stareța este Maica Domnului”

<p>&#8222;Să-mi zidești lăcaș de&#160;rugăciune!&#8221; Un copil de-o șchioapă mână din spate o cireadă de vaci, pe o pășune din vârf de munte. Mai e puțin și poate atinge cu mâna cerul. E vară și către amiaza zilei, băiatul se așează la umbra unui brad. O toro­pea­lă îl cuprinde ușor, ceva între somn și veghe, când&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Ultima poveste din Munții Țibleșului – TEODORA PURJA (cântăreață de muzică populară, „Tezaur viu”): „Iacă, se schimbă lumea și noi nu avem ce face”

<p>• Am mai scris despre ea: Teodora Purja este împărătea­sa cântecului cu gloduri, cum nu mai există nicăieri pe pă­mânt. Icoană vie a satului vechi, care se pregătește de ducă. Nemărginită tristețe să vezi cum se usucă rădăcina a tot ce-i mai frumos și adevărat românesc. Rușine de moarte, să afli că la 81 de&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Remedii orientale pentru digestie

<p>• Sunt ani buni de când remediile orientale se află în fruntea tratamentelor naturale. O fi și un pic de modă la mijloc (vin la pachet cu yoga și gimnastica chinezească), dar eficiența lor nu poate fi pusă la îndoială. Multe din ele erau utilizate și pe vremea bunicii, cu mult folos. E bun și&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Fawzia G. Rehejeh: „În România mi-am găsit, în sfârșit, locul”

<p>&#8211; În 2016, turnura sângeroasă pe care a luat-o războiul din Siria a obli­gat-o să-și părăsească țara și să caute refugiu în Ro­mânia. Azi, Fawzia Rehejeh este fondatoarea și directoarea Centrului Cultural Arab din Sibiu, organizează un festival de­di­cat culturii arabe, vor­beș­te fluent românește și e îndrăgos­ti­tă de Sibiu, care i-a devenit a doua casă&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Deasupra lumii, la Copileț

<p>Început de toamnă, în Munții Poiana Ruscăi. Soarele se pregătește de culcare. Un pui de nor rătăcit i se oprește pe față și-l rupe, cumva, în două. Mașina merge grăbită și sprintenă, prin lo­curi pe care nu știu dacă m-aș fi încumetat să le bat cu pa­sul. Deh, pași de orășean! Când drumul se ter­mi­nă,&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Niciodată toamna nu fu mai frumoasă…

<p>&#8211; Tot ce e vechi, tot ce-a fost odată ca niciodată ni se pare &#8222;de aur&#8221;, în comparație cu prezentul, cu clipa în care trăim. Toamna se supune aceleiași rânduieli: cum rugineau pădurile în amintirile noastre nu vor mai rugini în veci de veci. Era un duh care acum s-a pierdut. O lumină ca mierea,&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

„ATELIER NICHITA”

<p>– &#8222;Chinezul&#8221; din Movilița – Puțini sunt oamenii care reușesc să reziste ofertei uriașe de mărfuri etalate de marile magazine. Că e vorba de alimente sau de îmbrăcăminte, ele se vând &#8222;la tonă&#8221;, în cantități și va­rietăți amețitoare, între care e greu să alegi tot­dea­una corect, între calitate și kitsch, între auten­tic și fals. Așa&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

HOREA PAȘTINA (mare pictor român): „Tot ce fac mă duce cu gândul la părintele Stăniloae”

<p>&#8211; Luna aceasta, pe 5 octombrie, s-au împlinit 30 de ani de la plecarea la cer a marelui teolog Dumitru Stăniloae. Printre apropiații săi din ultimii zece ani ai vieții s-a aflat și pictorul Horea Paștina, un mare artist, pe care l-am rugat să-i facă părintelui un portret din&#8230; cuvinte &#8211; Bate a toamnă. Prin&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

ALEXANDRA UŞURELU: „Lume bună, lume albastră, ce rămâne-n urma noastră?”

<p>O dragoste cât un imperiu – Doi ani cât o eternitate&#8230; De la ultima noas­tră întâlnire, ai scos un album muzical și – veste mare! – ai născut un băiețel. O decizie cu­ra­joa­să, având în vedede lumea în care trăim, dar, cu si­gu­ran­ță, răsplata e pe mă­su­­ră. Cum te simți cu un prunc în brațe?&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Noua industrie din România

<p>&#8211; Auzim, deseori, refrenul sceptic: &#8222;La noi nu mai funcționează nimic, au distrus fabricile și uzinele lui Ceaușescu și nu au mai pus ni­mic în loc&#8221;. Este adevărat că unele dintre marile platforme in­dus­tri­ale, înființate înainte de 1989, au dispărut, iar pe terenul rămas gol au fost construite cartiere de locuințe și magazine mari. In­dus­tria&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Zodiac – Săptămâna 10-16 noiembrie

<p>Zodia Scorpionului se aglomerează în weekend, iar puternica energie pe care o generează Soarele și Marte aici culminează luni, când avem parte și de Lu­na nouă în același semn. Ea ne poate ajuta să lă­săm în urmă o parte din încărcătura emo­țională a trecutului,    inclusiv cea privitoare la grijile bănești, cu condiția să ne&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

SOS – Fundația „Formula AS” – Încasările lunii SEPTEMBRIE 2023

<p>ÎN LEI FILIPOIU C. – 01.09.2023 – 100 lei; VOI­CULESCU V. – 01.09.2023 – 1000 lei; FLO­RIAN H.M. – 04.09.2023 – 500 lei; DUMITRU M. – 04.09.2023 – 2000 lei; TUDOSE R.R. – 05.09.2023 – 1000 lei; TOANA G.L. – 05.09.2023 – 200 lei; GHIUTA D. – 06.09.2023 – 100 lei; MIRON E. – 06.09.2023&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

A apărut ASUL VERDE!

<p>– Numărul din noiembrie –</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Sărbătoare literară la Iași – Zece ani de FILIT

<p>&#8211; Cu peste 130 de evenimente și invitați din 25 de țări, proaspăt încheiatul Festival de Literatură și Tra­du­cere de la Iași intră, toamna aceasta, în cel de-al doilea său de­ceniu de existență. Un festival care a devenit un reper pen­tru toată Europa de Est și care a reușit să creeze un brand, de care&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..