Știri din Formula AS

Ultimele titluri

Mistrețul bunicului

<p>Totul a început într-o iarnă, prin 1991, în­tr-o localitate dunăreană din nor­dul Do­bro­gei: Isaccea. Un unchi de-al meu s-a întors într-o zi de la vânătoare, aducând în tolbă un godac de mis­treț, găsit prin stufărișul uscat al bălții, care era mai mult mort decât viu. A venit cu el în casa buni­cilor: era mic de&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

ILIE PINTEA (corespondent pe frontul din Afganistan) – Războiul în fotografii

<p>E greu de crezut că despre război se poate vorbi și în culori luminoase, cu o căldură menită nu să-i minimalizeze dezastrele, ci să-i opună bucuriile vieții, care trebuie salvate cu orice preț. Reporter radio de vreo 20 de ani, Ilie Pintea, corespondentul Radio România pentru ju­dețul Hunedoara, dar și pe frontul din Afganistan, a&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

ZODIACUL LUNII IANUARIE

<p>&#8211; Anul nou începe cu un semn bun pentru țara noastră. Motivul este prezența marelui benefic Jupiter în semnul Peștilor, pe care-l guvernează, inspirându-ne sentimente înalte, devoțiune spirituală, înțelegerea nevoii de a-i ajuta pe cei aflați în suferință, precum și forța sacrificiului. În astrograma României, Luna e în zodia Peștilor, iar in­trarea lui Jupiter în&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Sărbătoare fără sfârșit – Crăciunul în Țările Nordice

<p>&#8211; În Țările Scandinave, Crăciunul este o călătorie mi­ra­culoasă ce durează aproape o lună și este celebrată cu coronițe împo­dobite de lumânări &#8211; Adventul – cele patru duminici care preced Crăciunul În Danemarca, Suedia și Norvegia, sărbătorile de iarnă încep cu patru duminici înainte de 24 decembrie, când de­butează Adventul (din latinul &#8222;ad­ventus&#8221; – &#8222;venire&#8221;),&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Vânătoare de îngeri

<p>În ajunul Crăciunului din anul 2000, un bătrân înalt și uscățiv străbate mulțimea unei mari piețe a Bucureștilor, purtând deasupra capului o colivie cu doi porumbei. Înaintează prin mulțime ca și cum ar înota, apoi alunecă și cade printre picioarele trecătorilor, sal­vând însă colivia. O oră mai târziu, la un ceai cu rom, aveam să&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Echilibru psihic, cu remedii naturale – Gama DISTONOPLANT

<p>Începând cu primăvara anului 2020, stresul a devenit o prezență constantă în viața noas­tră, ca urmare a pandemiei. Zvonurile pani­carde, restricțiile impuse și știrile despre nu­mărul imens de decese înregistrate în țările vestice ne-au înspăimântat, ne-au indus neliniștea, ne-au zdrun­cinat psihic, pentru că nu știam la ce să ne aștep­tăm. Mulți dintre noi au simțit&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

SELECȚIA „FORMULA AS”

<p>* Sașa Pană, &#8222;Născut în ‘02 – memorii, file de jurnal, evocări&#8221;, Editura Pandora M, co­lecția Anansi (tel. 021/300.60.90), 832 p. Despre avangarda artistică românească s-a scris mult în ultimele decenii. S-au făcut simpozioane internaționale, s-au publicat cărți despre mai toți scri­i­torii și pictorii avangardiști, s-au publicat al­bume și s-au reeditat volume ale personalităților curentelor&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Alegerea apelor

<p>În timp ce politicienii se ceartă din motive tot mai clare pentru electorat, ţara plonjează într-una dintre cele mai grave crize din istoria ei recentă. Eşecul campaniei de vaccinare se reflectă în numărul constant mare al victimelor pandemiei. Eşecul campaniei de redresare a economiei, accentuat prin criza energetică, se vede deja în scumpirile &#8222;în cascadă&#8221;&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Depresiile sentimentale – Inimi frânte

<p>– Cu dragostea nu-i de glumit – Nimeni nu scapă de suferința din dra­gos­te. Băr­bați sau femei, tineri sau bătrâni, săraci sau bogați, pe toți ne atinge în egală măsură o dată sau de mai multe ori în viață. Când te îndrăgostești nebunește și ești respins, când o relație se destramă și &#8222;omul vieții&#8221; dispare&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

IRINA–MARGARETA NISTOR (critic de film): „Hapurile amare sunt mai ușor de înghițit cu zahăr”

<p>&#8222;Când răul e învelit în ceva dulce pare mai suportabil&#8221; – Încep interviul cu un compliment: în toate aparițiile dvs. de pe micul ecran, sunteți plină de bucurie. Zâmbiți și răspândiți optimism, lucru rar în vremurile acestea pline de amenințări. Cum reușiți? – În primul rând, eu sunt zâmbitoare &#8222;din fire&#8221;. Un dar de la&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

„Dacă vrem să dovedim existența vieții extraterestre, trebuie să devenim arheologi spațiali”

<p>&#8211; Astrofizicianul de renume internațional, profesorul AVI LOEB de la Universitatea americană Harvard, este convins de existența civilizațiilor extraterestre, spre jena maximă a colegilor săi &#8211; Avi Loeb are 59 de ani și este profesor de astrofizică la Harvard. Din 2017, când un obiect, pe care el și asistenții săi l-au botezat «’Oumuamua», a trecut&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Când omul sfințește locul – Povestea părintelui ALEXANDRU BALABAN din Dăeni, Tulcea

<p>&#8211; La începutul acestui an, la concursul &#8222;Românii au talent&#8221;, a apărut un cor de copii dintr-un sat dobrogean, despre care nu știa nimeni – Dăeni. Înființat de parohul bisericii din sat, el reunește copii din cinci ju­dețe. La PRO TV, ei au cântat despre &#8222;România mea&#8221;, care este și a ta, adică a noastră,&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Misterioasa viață a călugăriței MARÍA DE JESÚS DE ÁGREDA

<p>Călugărița María de Jesús de Ágreda sau Sor María s-a născut în 1602, în Ágreda, un orășel aflat în provincia Soriaunder din Spania. Numele ei laic era María Coronel y de Arana. Tatăl ei, Francisco Coronel, era de origine evre­iască, iar mama ei, Catalina de Arana, era o fer­ventă credincioasă catolică. Cei doi au avut&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Părintele EMANUIL RUS, starețul Mânăstirii Bixad: „În ciuda aparențelor, oșenii sunt oameni foarte credincioși”

<p>FORMULA AS ÎN ȚARA OAȘULUI Locul sfânt unde Fecioara Maria își revarsă iubirea necontenit Am ajuns la Mânăstirea Bixad din Oaș pe 6 septembrie, de Sfânta Maria. Știam că sărbătoarea importantă a Maicii Dom­nu­lui, însoțită de un mare pelerinaj, este cea din au­gust, dar iată-mă blocat pe ulița ce duce către poar­­ta mânăstirii, de mulțimea nesfârșită a&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Bejenia elefanților

<p>&#8211; O turmă de elefanți și-a părăsit în urmă cu 18 luni zona protejată din sudul Chinei și și-a croit drum către nord. Animalele au traversat străzile, satele și orașele, au călcat câmpurile în picioare și au dat iama în grânare. Sălbăticia și civilizația au intrat în mod spectaculos în coliziune. Dar acum aventura ia&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE

<p>&#8211; Luna nouă din Fecioară, care se petrece pe data de 6 septembrie, este una mai neobișnuită. Deși are loc într-un semn practic, guvernat de Mercur, care este planeta gândirii raționale, aspectele pe care le formează ne poartă dincolo de granițele acestui tip de cunoaștere, ajungând să se manifeste sub formă de clarviziune. Sigur că&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

O dimineață cu… AYLIN CADÎR: „Mă simt româncă, dar cu parfum turcesc”

<p>&#8211; Pielea măslinie e de la strămoșii turci, zâmbetul cu gropițe e de la tatăl ei, dar talentul și pofta de a fi pe scenă sunt doar ale ei. Toamna aceasta o puteți revedea în lumina reflectoarelor, în Sala Mare de la Teatrul Național. De vorbă cu actrița Aylin Cadîr, despre teatru, poezie și cafeaua&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Un țăran genial – Badea Alexandru din Șanț

<p>FORMULA AS ÎN ȚARA NĂSĂUDULUI &#8211; Actor de bază al &#8222;Teatrului nescris din Șanț&#8221;, Badea Alexandru Danciu, în vârstă de 82 de ani, este artist la fel de mare și în viața de toate zilele, pe care o pune în scenă cu un umor uriaș. Să întâlnești un om atât de inteligent și de mare&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

Părintele GEORGE REMETE (Sebeș, jud. Alba): „Orice om care pleacă din România îi e dator pe vecie acestei țări”

<p>Într-unul dintre puținele cartiere de blocuri din Sebeș, aflat în imediata vecinătate a doi coloși industriali, poluatori de top binecu­noscuți și permanent contestați de societatea civilă – Kronospan și Holzindustrie Scheeighofer –, se află o bisericuță. Mică, albă, cu turla rotunjită și clopotele așezate trainic, într-un fel de clopotniță ce străjuiește poarta, bisericuța pare un&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..

PUTEREA RUGĂCIUNII: „Cum l-am descoperit pe Sfântul Nectarie”

<p>Stimată doamnă directoare Sânziana Pop, Știu acum mai mult ca niciodată, că datorită re­vistei pe care dumneavoastră o conduceți și pe care o citesc cu bucurie la fiecare apariție, l-am desco­perit pe Dumnezeu, într-un moment dramatic al vieții mele, iar copilul meu a fost salvat în ultima clipă de la o moarte cumplită și sigură.&#8230;</p> <p>Articolul apare prima dată în .</p> ..