Știri din Informatorul Moldovei

Ultimele titluri

Parangheliile tulbură viața unei comunități de la marginea județului Iași

Era dată ca o speranță pentru comuna Ciortești, că se baza pe tinerețe. O veche vorbă românească spune că tinerețea e departe de a fi o virtute. Dacă tinerețea este dublată de gânduri bune, de pasiune și dorință de a reuși atunci ajută. ~n caz contrar face mai mult rău. Încadrându-se în „peisaj” primărița de la Ciortești, din județul Iași, ține comuna tot într-o paranghelie. A terminat cu toate nevoile... ..

În căutarea timpului pierdut (CCX)

La sud de Ţara Focului, Johannes Schoener plasa Brazilia Australă, pământ de care scria în “Opus Geographicum” publicat în 1533 că are suprafaţă imensă şi se întinde până spre Antarctica. De unde aflase Schoener de Antarctica este un mister. Oficial continentul de la Polul Sud a fost descoperit în 1820, deşi apare pe harta amiralului turc Piri Reis din 1513. Pe harta lui Reis se observă relieful Antarcticii redat corect,... ..

Campaniile de imagine și promisiunile țin de foame?

Unii nevolnici ajunși primari din greșeală, pe minciuni și prin furt de voturi, continuă în același stil inducând oamenilor ideea că minciunile țin de foame sau înlocuiesc drumurile modernizate, utilitățile și alte nevoi care abundă în satele și orașele Moldovei. Bacăul este cel mai bun exemplu la categoria orașe, iar comuna Ciortești din județul Iași ocupă un loc în frunte la capitolul comune. Peste Bacău s-a așternut noaptea useristă întreruptă... ..

În căutarea timpului pierdut (CCIX)

Să ne reîntoarcem la marele mister, Australia Sfântului Duh, descoperită de Louis de Torres şi Pedro de Queiros în 1605. În mod bizar toate exemplarele cărţii scrise de Torres, cu privire la expediţia australă, au dispărut. Lucrarea putea lămuri ceva din taina ce acoperă Australia Sfântului Duh, continentul descoperit de el. Memoriile adresate de Torres regelui Spaniei şi „Relatările sumare” semnate de Queiros, camaradul lui Torres, sunt încuiate în arhivele... ..

De ce Moldova e mereu la coadă?

Județele Moldovei se dezvoltă după cum și-au ales conducătorii, la fel cum o corabie merge după cum este numită. Schimbarea clamată în 2020, care, de fapt, s-a concretizat în stoparea dezvoltării acestei regiuni, arată clar că Moldova este capabilă doar de „minuni”. Moldova mai așteaptă până va intra în atenția <<centrului>>. Unii s-au „bătut” cu „ciuma roșie”, mințind că apără interesele Moldovei, doar ca să obțină avantaje personale, adică funcții... ..

Jurnal de război – Sunt multe motive pentru care Occidentul ar trebui să înarmeze Ucraina

Mariya Berlinska, voluntară militară ucraineană și apărătoare a drepturilor femeilor, explică de ce este fezabilă și necesară înarmarea Ucrainei, de ce acest lucru ar trebui pus în aplicare cât mai repede posibil și care sunt nevoile majore. De ce Occidentul ar trebui să acționeze ACUM? 1) Pentru că războiul trebuie oprit aici, în Ucraina și nu trebuie să i se permită să se extindă în continuare. Ucraina este cea mai... ..

Primari de nota 20! – La Negrești e beznă iar comuna Vulturești se întoarce în paragină

O zonă traversată de drum național stă în beznă și-n paragină pentru că astea sunt soluțiile eminențelor cenușii de la conducerea unităților administrativ teritoriale. Singura localitate în beznă din România, probabil, este în județul Vaslui. Administrarea impecabilă și calitățile deosebite ale primarului Cristinel de la Negrești țin în beznă cel mai amărât oraș din România, care de fapt este mai mic și mai sărac decât multe comune. Are statut de... ..

Una caldă și alta rece la Vulturești, județul Vaslui

Comuna Vulturești din județul Vaslui, traversată de drumul național Vaslui-Roman, a beneficiat de câteva investiții în urmă cu ceva timp. La începuturile aventurii de primar Costică Anton a făcut câte ceva prin satele comunei Vulturești. Chiar era lăudat. Apoi a trecut la cele „obișnute”. Adică la „manevre” fel de fel. Așa se face că a fost „găbjit” și trimis acasă. Adică la prășit cum spune moldoveanul. Omul făcea agricultură înainte... ..

În căutarea timpului pierdut (CCVIII)

Echivalentele Ophirului, ţara fabuloasă de care spuneam mai înainte, sunt ţara Zanj şi Minele Regelui Solomon. Călătorul arab Ibn Batuta din sec. XII scrie în jurnalul său, “Rihla”, despre ţara Zanj situată undeva în centrul Africii şi la fel plină de bogăţii ca Ophirul. Volumul &#8222;Israel. Ghid Complet&#8221; invită doritorii să meargă în deşertul Negev ca să viziteze Minele Regelui Solomon, din care s-au scos aurul şi argintul care au... ..

Edgar Istratty–artistul cu timbru de bronz și mlădieri de catifea, fondator al Operei Române

„Dl. Istratty este un artist cu o voce caldă și cu o excelentă școală și în plus posedă într-un grad foarte dezvoltat două calități esențiale: inteligența și bunul gust”. Acestea sunt aprecierile lui George Enescu rostite în 1916 la scurt timp după debutul cântărețului de operă pe scena Teatrului Național din București. Dar până să ajungem acolo să începem cu începutul. Întâi de toate să facem mențiunea că e vasluian... ..

Lansare Festivalul Industriilor Creative® Kasta Morrely Fashion Week

“Proiectul artelor ce înfrumusețează omul” Festivalul  Internațional al Industriilor Creative “Kasta Morrely Fashion Week”, ediția a XI-a cu public este un concept cultural inovator fiind integrat în cadrul proiectului internațional „Sustenabilitatea Modei în lumina reflectoarelor, noi trenduri de Învățare Interculturală” (Fashion Sustainability in the spotlight, new trends of Intercultural Learning). Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, având ca partene ..

În căutarea timpului pierdut (CCVII)

Taprobana este o altă insulă fabuloasă din Oceanul Indian mult  râvnită. Prima referire apare în „Indica”, scrisă în sec. IV î.Hr.de geograful Megasthenes. De Taprobana scrie Strabon în „Geographia” şi Xenophon în “Anabassys”. Este prezentă în “Istoria Naturală” a lui Pliniu şi în “Bibliotheca” lui Diodor. Ptolemeu o descrie în “Cosmographia” ca fiind o insulă triunghiulară, străbătută în cruciş de două lanţuri muntoase şi înconjurată de alte 26 de insule... ..

HRISTOS A ÎNVIAT!

Ceasul cel Sfânt al Învierii Mântuitorului stă să vină, pregătit să ne primenească viețile cu bucurii folositoare, casele cu belșug și sufletele cu iubire de semeni. Pentru că în ultimii ani am resimțit cu toții fragilitatea liniștii din noi, aceste Sărbători Pascale să ne redea puterea asumării oricăror poveri ale vieții! Să ne fim unii altora LUMINĂ, prin gânduri curate, fapte bune, credință adevărată, pentru ca în clipa cea de... ..

Hristos a Înviat!

Primiți cu bucurie, pace și speranță vestea Învierii lui Hristos! Lumina Sfântă deschide, de fiecare dată, calea armoniei între oameni, simbol al unității și a unei credințe comune. Vă doresc clipe de bucurie alături de cei dragi și sărbători pascale liniștite!      Hristos a Înviat! &#160; Dumitru Buzatu, Președintele Consiliului Județean Vaslui ..

În căutarea timpului pierdut (CCVI)

Spuneam în articolul anterior despre paradisiaca, dar fantomatica insulă Maria Laxara din Pacific, situată spune-se în apropierea atolului Palmyra. Deşi Maria Laxara nu mai apare demult pe hărţile moderne a fost intens căutată, iar atolul Palmyra a servit căutătorilor drept bază. Cum spuneam, toţi aceşti căutători nu numai că nu au găsit insula, dar au căzut pradă celor mai diverse nenorociri! Totuşi Maria Laxara a fost adesea văzută, dar asta... ..

În căutarea timpului pierdut (CCV)

Cartea „Cele trei lumi” publicată de Lancelot de Popelinière în anul 1582 şi de care aminteam în articolul anterior, coroborată cu unele informaţii obscure din jurnalele de călătorie ale navigatorilor englezi Sir Francis Drake, Sir Humphrey Gilbert şi Sir Martin Frobisher, l-au determinat pe Michel de Castelnau, ambasadorul Franţei la Londra, să ceară comanda unei expediţii în Terra Australis Incognita, misteriosul tărâm sudic care pare a nu fi fost totuna... ..

Unii primari cică așteaptă vremuri mai bune!

După ce au fost în fruntea clasamentului privind dezvoltarea pe termen lung, unele comunități locale din județul Vaslui au ajuns acum la coadă. Toată zona de la Crețești până la Hurdugi este lipsită de investiții publice prin grija aleșilor locali. Multe comunități locale mai sunt încă parcă acum venite din negura vremurilor. Au avut neșansa unor primari care se pricep foarte bine doar la treburile proprii și să se plângă... ..

Vine valul 6

Specialiștii mai spun că este necesară pregătirea pentru a 4-a doză (al doilea booster) înainte de revenirea din vacanță de vară pentru a face față unui eventual, foarte probabil, val 6. „E o nebunie să crezi că infectarea în masă ar fi o strategie de luptă împotriva virusului. Infectarea în masă este o strategie de alianță cu virusul prin care guvernele devin complice cu pandemia pentru niște iluzorii beneficii politice... ..

Rușii își respectă blazonul: omoară civili, jefuiesc, violează

După al doilea război mondial, acum 81 de ani, mii de români din Bucovina cădeau secerați de gloanțele rușilor. Istoria se repetă. Rușii au omorât mii de civili nevinovați în Ucraina anului de grație 2022. Se repetă istoria fără ca omenirea, adică liderii lumii, să fi învățat ceva! Povestesc bătrânii care au trăit ororile celui de-al doilea război mondial cum era cu rușii și cu nemții pe atunci. Nemții se... ..