Știri din Monitorul de Fagaras

Ultimele titluri

Fotograful Marii Uniri a trăit în sărăcie. Ion Gavrilă Ogoranu: ,,Samoilă Mârza s-a resemnat în sărăcia lui, se împăcase cu soarta“

 Samoilă Mârza din satul Galtiu, aflat la 11 kilometri de Alba Iulia, şi-a făcut ucenicia de fotograf la Sibiu. N-a apucat să profeseze prea mult, întrucât a început Primul Război Mondial. Tânărul a fost mobilizat şi trimis pe front, ca militar în armata austro-ungară. Mai bine de trei ani, a fost în serviciul topografic şi […] ..

Ana Gavrilă: ,,Mă doare nedreptatea şi nepăsarea celor care n-au învăţat nimic din istoria României”

Dupã despãrţirea de Jean Pop, patru zile a ţinut firul liniei ferate spre Alba, dar prin   pãduri, mlaştini şi prin lanuri, ferindu-se de ochii semenilor. Avea hainele rupte şi era flămând.  Aşa a juns în Sântimbru, unde voia să tragă la  familia lui Petre Sãbãdus,  fostul său coleg de liceu, de acum medic. Când a […] ..

Ziaristul Marii Uniri era din Poiana Mărului. Ion Clopoțel a fost deputat de Țara Făgărașului

  În urmă cu aproape 100 de ani, un copil plecat de pe băncile şcolii din comuna Poiana Mărului a ajuns un mare cărturar şi publicist şi un personaj important în Marea Unire de la 1918. Este povestea lui Ion Clopoţel, cărturarul şi publicistul născut în 10 noiembrie 1892 în Poiana Mărului, care ocupă un […] ..

 Stegarul Marii Uniri, Ion Arion, ucis în Gara Teiuș  

  Ion Arion din satul Agriș, județul Cluj, este considerat de istoria de specialitate dedicată evenimentelor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918,  primul martir al acelor zile. Acesta a fost ucis în gara Teiuș, de către un soldat maghiar, în timp ce flutura steagul tricolor, cu care se îndrepta spre Alba Iulia. Ungurii înființează […] ..

1 Decembrie 1918-naşterea României. La mulți ani români oriunde vă aflați!

1 1 Decembrie, este ,,praznicul“ istoric al românilor de pretutindeni. La Alba-Iulia, în cetate, a sunat trâmbiţa învierii neamului românesc. Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din […] ..

1 Decembrie 1918 | Cine sunt și ce au făcut exact părinții fondatori ai României Unite

Curajul și profesionalismul elitelor politice au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, spun istoricii. Suveranii Ferdinand și Maria, premierul Ionel Brătianu, transilvănenii Maniu și Vaida, basarabenii Halippa și Ciugureanu, bucovinenii Flondor și Bodea se numără printre fondatorii României Unite. 1 Decembrie 1918, ziua perfectă a României Unite, a fost pregătită meticulos și cu răbdare […] ..

Când vor avea loc alegerile în 2024. PSD și PNL au stabilit data localelor, bătălia se dă pentru prezidențiale simultan cu parlamentare

Liderii coaliției de guvernare au convenit datele la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European – respectiv 9 iunie, când se organizează alegeri în toată Uniunea Europeană, dar și pentru alegerile locale, informează digi24.ro. Astfel, localele vor avea loc în 29 septembrie. Rămân pe masa lui Ciucă și Ciolacu, în discuție, datele pentru parlamentare […] ..

Trucuri pentru cea mai bună fasole cu afumătură. Rețeta perfectă pentru 1 Decembrie

Fasolea cu afumătură este un preparat tradițional extrem de apreciat, reprezentând combinația perfectă între bogăția proteinelor din fasole și aroma intensă a cărnii afumate. De-a lungul timpului, rețeta a evoluat, fiecare bucătar adăugând nota sa personală pentru a crea o versiune unică a acestui clasic culinar. Dacă și tu vrei să pregătești această mâncare, ține […] ..

1 Decembrie 1918-naşterea României. La mulți ani români oriunde vă aflați!

  1 Decembrie, este ,,praznicul“ istoric al românilor de pretutindeni. La Alba-Iulia, în cetate, a sunat trâmbiţa învierii neamului românesc. Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 Decembrie a devenit după evenimentele din […] ..

,,Slavă eroilor patriei“. Veteranul de război Gheorghe Prunduș, la 103 ani, propune autorităților acțiuni în memoria eroilor neamului

  La 103 ani împliniți, veteranul de război Gheorghe Prunduș din Făgăraș se gândește la eroii României și propune autorităților organizarea unor acțuni menite să dezvolte latura educativ-patriotică a  generațiilor de astăzi, elevi și deopotrivă cetățeni ai țării noastre. ,,Dăruirea luptătorilor pentru țară nu trebuie uitată. Aplicând acțiunile pe care le propun precum și altele […] ..

Încă un  proces  pierdut în cazul HCL 88. Viceprimarul Făgărașului acționează ilegal în numele Legislativului. Taxa de salubritate s-a încasat abuziv și trebuie restituiți banii făgărășenilor

  Instanțele au emis pe bandă sentințe care au anulat HCL 88, cea cu taxa de salubritate de 19 lei pentru care făgărășenilor li s-a cerut să o plătească. Au fost sentințe definitive, iar Primăria Făgăraș avea obligația să nu mai încaseze taxa și să restituie făgărășenilor banii plătiți ilegal. Numai că primarul cu de […] ..

Președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov: ,,Sistemul Garanție-Returnare ne va ajuta să reducem cantitatea de deșeuri ce ajunge la groapa de gunoi“

Din 30 noiembrie, în România se va aplica Sistemul Garanție- Returnare (SGR), care vine cu modificări esențiale în ceea ce privește colectarea selectivă unor categorii de deșeuri de plastic, sticlă și metal. SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, […] ..

Marea reorganizare și economiile lui Ghiță.  Șeful Poliției Locale Făgăraș și-a spus of-ul în fața consilierilor locali. Lefuri de șefi bugeTARI

  ,,Marea reorganizare“ a aparatului propriu anunțată de primarul Făgărașului și prezentată spre aprobare Consiliului Local în ședința ordinară desfășurată marți, 28 noiembrie a.c., a însemnat un nou scandal în fața contribuabililor făgărășeni și un nou circ regizat în stil propriu de edil. De data aceasta ședința n-a mai fost organizată la casa de cultură, […] ..

Aeroportul din Brașov își va prelungi programul la 16 ore pe zi, din 15 ianuarie

Autorităţile din judeţul Braşov anunţă că au primit, din partea Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, reconfirmarea cu privire la prelungirea, începând cu 15 ianuarie, la 16 ore a programului de funcţionare a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, inaugurat în acest an, transmite Economedia. În documentele primite de Consiliul Judeţean Braşov de la ROMATSA se […] ..

De astăzi, românii plătesc, când cumpără o băutură, o garanţie de 0,50 lei pe care o pot recupera doar la predarea ambalajului în centrele speciale de colectare

Sistemul Garanţie-Returnare prin care, la achiziţia unei băuturi, românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei pe care o vor putea recupera doar la predarea ambalajului în centrele speciale de colectare, devine operaţional de joi, arată news.ro. Prin acest sistem, România va colecta şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania […] ..

Sfântul  Andrei, Cel Dintâi Chemat, Apostolul  românilor. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului!

  Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc joi, 30 noiembrie a.c.,  pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat de către Iisus Hristos să-i ducă Vestea cea Bună în lume. Este o sărbătoare foarte importantă pentru noi deoarece Andrei este considerat Ocrotitorul României. Originea Sfîntului Apostol Andrei şi chemarea sa Sfântul Apostol Andrei se trăgea din Betsaida, localitate […] ..

Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă

Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce să faci dacă nu ai acte pe teren. Românii din țară sau străinătate care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani. Legea care […] ..

Henry Kissinger, fost secretar de stat și figură importantă a diplomației americane, a murit la 100 de ani. Ultimul avertisment al lui Kissinger înainte să moară

Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa, citată de News.ro. Figură-cheie a diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece, Henry Kissinger „a murit astăzi la domiciliul său din […] ..

Istoria care nu convine. Crima din noaptea Sfântului Andrei. Cum a fost asasinat Corneliu Codreanu. Și o fotografie inedită

  Autor: Florin Dobrescu În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie , la troița de pe liziera Pădurii Tâncăbești (DN1), are loc o ceremonie religioasă dedicată memoriei lui Corneliu Zelea Codreanu și a celorlalte 13 căpetenii legionare, asasinați în acel loc la 29/30 noiembrie 1938. Pe marginea acestui eveniment, istoricii – în majoritatea lor […] ..

Sfântul  Andrei, Cel Dintâi Chemat, Apostolul  românilor. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului!

  Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc joi, 30 noiembrie a.c.,  pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat de către Iisus Hristos să-i ducă Vestea cea Bună în lume. Este o sărbătoare foarte importantă pentru noi deoarece Andrei este considerat Ocrotitorul României. Originea Sfîntului Apostol Andrei şi chemarea sa Sfântul Apostol Andrei se trăgea din Betsaida, localitate […] ..