Știri din Graiul Maramuresului

Ultimele titluri

Lucrări începute în Târgu Lăpuş, licitaţii – de asemenea

<p>Oraşul Târgu Lăpuş a început lucrările efectiv, pe una din finanţările mari, la două străzi, cu trotuare şi toată infrastructura. Urmează partea socială a proiectului, ne spune viceprimarul Vasile Kraus. La celălalt proiect de 5 milioane de euro se fac achiziţii, situaţia momentului e stranie datorită faptului că nu s-a lămurit în totalitate modul în </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Elevi din Baia Mare, activități cu echipa ”School Bike”

<p>Săptămâna aceasta, echipa ”School Bike Baia Mare” s-a întâlnit cu elevii din cadrul școlilor partenere (Colegiul Național ”Vasile Lucaciu”, Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale”, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” și Școala Gimnazială ”Dr. Victor Babeș”), care au participat la activitățile din cadrul proiectului. În sezonul rece, vor fi rememorate ”School Bike Stories”, se vor împărtăși lecțiile </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

“Le prof de français au temps du coronavirus”

<p>Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de limba franceză, a fost panotată pentru vizitare o expoziție de benzi desenate, afișe, desene, colaje pentru elevii de gimnaziu și liceu. Lucrările elevilor cu tema ”Le prof de français au temps du coronavirus” pot fi văzute în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Activitatea s-a </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

18 localităţi din Maramureş pe lista UNESCO

<p>Maramureşul are mai multe zone şi obiceiuri înscrise în Patrimoniul Cultural Imaterial. Publicistul Teofil Ivanciuc semnalează că în alte ţări (Croaţia, Cehia sau Ungaria), „eticheta UNESCO aduce prestigiu, turişti și beneficii materiale substanțiale”. În 2015, Convenţia UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a înscris în cea mai prestigioasă listă a tezaurului universal intangibil, ”Dansul Bărbătesc </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

„Pădurea” lui Dumitru Gorzo din Ieud, prezentată la New York

<p>„Pădurea” / “The Forest”, o amplă expoziție semnată de Dumitru Gorzo, este găzduită în Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la New York până în luna ianuarie 2022. Peste 50 de lucrări, realizate în tehnici situate la graniţa dintre sculptură și pictură, pun în evidență spiritul inovativ și iconoclast al autorului, interogând, totodată, relația </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

O nouă apariţie editorială la Vişeu de Sus: Florilegiu

<p>O nouă apariție editorială îmbogățește cultura vișeuană: volumul ”Florilegiu” al profesorului Vasile Mleșniță. ”Florilegiu” este o colecție de citate, însemnări, adnotări, adunate de-a lungul unui jumătate de secol, rod al lecturilor, frumuseți și înțelepciune pentru mulțumirea sufletului”. ”În această selecție și-au găsit locul mari personalități cunoscute în întreaga lume: poeți, artiști plastici, editori, oameni din </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Rona Hartner le vorbeşte francezilor despre “dacii liberi” din Maramureş

<p>Un documentar despre esenţa sufletului românesc a fost filmat pe plaiurile maramureşene de cunoscuta actriţă şi cântăreaţă Rona Hartner. Pentru a reda frumuseţea sufletului de român, artista a parcurs alături de echipa de filmare mai multe ţinuturi din ţară: Maramureş, Ţara Oaşului, Bucovina, Munții Apuseni, Banat, Porțile de Fier, dar și Capitala. În Maramureş, Rona </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Percheziții în Vișeu de Sus la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor

<p>Joi, 25 noiembrie, polițiștii maramureșeni, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, au pus în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în Vișeu de Sus, la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 6 telefoane mobile, un pistol tip airsoft, cu mai </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Marian Piţiș – noul inspector-șef ISU

<p>În urma unui concurs, din 25 noiembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș are un nou inspector-șef, în persoana locotenent colonelului ing. Pițiș Marian. A absolvit Facultatea de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București, în anul 2008, an în care și-a început activitatea la ISU </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Arestați preventiv pentru trafic și cumpărare de influență

<p>La propunerea Parchetului, Tribunalul Maramureș a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a unui inculpat, în vârstă de 47 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, și a altui inculpat, în vârstă de 47 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Pentru a dispune măsura </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Irina literaturii

<p>Acest titlu, asumat de mine, cerea un cuvânt de respect pentru o Doamnă a literaturii române. El a pornit de la o discuție cu Doamna Irina Petraș, care-mi spunea că un ideal discret, în viața ei, a fost ca atunci când cineva rostește numele IRINA să se știe că este vorba despre ea, Irina Petraș. </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Și comunitatea din Seini a primit bradul de Crăciun

<p>Ne apropiem de frumoasa sărbătoare a Nașterii Domnului, Crăciunul. Prin grija și gestul admirabil de donație al unei familii din Seini, zilele trecute, bradul de Crăciun a fost montat în centrul orașului. Natural, măreț, el a fost pregătit pentru a fi împodobit cu becuri colorate care să aducă bucuria în inimile copiilor, dar și ale </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Restanțele pe septembrie, achitate în decembrie la Târgu Lăpuș

<p>Primăria Târgu Lăpuș anunță că va plăti restanțele salariale ale asistenților personali, aferente lunii septembrie, în decembrie. Legislativul instituției a alocat deja fonduri în acest sens: „Pentru a veni în sprijinul asistenților personali ai persoanelor cu handicap, cât și a celor indemnizați, Consiliul Local al Orașului Târgu Lăpuș a alocat fonduri proprii în valoare de </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Șah • Cupa Castanelor, ediția a VII-a

<p>Cupa Castanelor la șah, ediția a VII-a, se va desfășura în 28-29 noiembrie la Eurohotel din Baia Mare, competiție organizată de Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Federația Română de Șah. Va fi prezent un număr însemnat de sportivi, având posibilitatea să participe doar cei legitimați la </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

În Săliștea de Sus • Demisii din PNL și dizolvarea organizației!

<p>Ieri, 26 noiembrie, Cristian Opriș, cel mai tânăr candidat la primăria unui oraș din România la alegerile locale din 2020 și fost președinte al PNL din orașul Săliștea de Sus, a demisionat, împreună cu marea majoritate a membrilor din organizația PNL, dizolvând organizația. „Suntem prima organizație PNL din țară care se dizolvă și pleacă aproape </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Trei colegii din Baia Mare au sărbătorit împreună Ziua Profesorilor de Franceză

<p>Ziua Internațională a Profesorilor de Franceză a fost sărbătorită joi, 25 noiembrie, de către elevii claselor a X-a de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare printr-o expoziție de acrostihuri, șarade și poeme, intitulată «À ma prof de français, de tout mon </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Despre lecțiile trecutului, la ISJ Maramureș

<p>Vineri, 26 noiembrie, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a găzduit o conferință dedicată Zilei Naționale a României, sub genericul „1 Decembrie 1918 &#8211; lecțiile trecutului”. Activitatea a fost organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Casa Corpului Didactic Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și cu Asociația Națională Cultul Eroilor </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Exodul borşenilor începe să schimbe direcţia!

<p>Orașul Borșa a fost celebru pentru exodul populației. Nu mai demult de ultimii cinci ani, s-au născut mai mulți borșeni în străinătate decât acolo, în oraș. Dar vremurile se schimbă, ne povestește primarul Sorin Timiș. „Numărul celor care se întorc definitiv este la acest moment mai mare decât a celor care pleacă. De unde știu? </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

Minaur – adversar facil, Progresul – deplasare grea

<p>Azi, 27 noiembrie, Seria 10 a Ligii a III-a programează meciurile etapei 14, CS Minaur urmând să evolueze acasă cu Sportul Șimleu Silvaniei, iar Progresul Șomcuta Mare se deplasează la CA Oradea. Toate jocurile rundei vor debuta la ora 14. Băimărenii vor să-și consolideze poziția de lideri cu un succes în confruntarea cu sălăjenii de </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..

BNR a prezentat oficial noua bancnotă de 20 de lei, cu portretul Ecaterinei Teodoroiu

<p>BNR a prezentat oficial noua bancnotă de 20 de lei, care va fi pusă în circulație din 1 decembrie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină &#8211; Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă, prezentată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunde interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul </p> <p>Post-ul apare prima dată în .</p> ..