Știri din Condeiul ardelean

Ultimele titluri

Teatru — Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry – Grupul de Teatru al elevilor MINICINIS

Teatru (spectacol în lb. română) Grupul de Teatru al elevilor MINICINIS prezintă Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry ..

PASTORALĂ

LA SLĂVITUL PRAZNIC AL ÎNVIERII DOMNULUI Prin Harul lui Dumnezeu, † Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei Preacuviosului cin monahal, Preacucernicilor Părinţi, slujitori ai Sfintelor Altare, Stimate autorităţi, Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul   Hristos a Înviat!   Vederea duhovnicească naște credința! ♦ „Şi în ceasul acela sculându-se, s-au întors la Ierusalim şi au găsit adunaţi […] ..

Lumini din Sfințita Filocalie

(culese în data de 16 ianuarie 2023) „Tot lucrul bun care nu e făcut din singura iubire a lui Dumnezeu, ci are amestecată în el voia proprie e spurcat și respins de Dumnezeu” (Avva Varsanufie, Filocalia 11, p. 363). „Cu sila nu poate cineva făcut bun. Nici chiar de Dumnezeu. Numai iubirea e cea care […] ..

Recurs la memoria istoriei (III)

♦ „Este foarte important ca omul, dacă îl lasă inima, să slujească Națiunea, Poporul. Restul lucrurilor sunt niște mărunțișuri” (Prof. Lucia Ceontea, soția marelui patriot ardelean Radu Ceontea)     – Un eveniment puţin mai aparte, interpretat de unii în fel şi chip, a fost reprezentat de plecarea familiei dumneavoastră din Târgu-Mureş (la Dobârca, în Sibiu)! […] ..

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşti

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşti Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creştin, fiind însoţită, în România, de numeroase tradiţii şi obiceiuri, unele moştenite din generaţie în generaţie. Prin şi pentru aceste tradiţii, unele dintre cele mai frumoase din lume, sărbătoarea Învierii este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu […] ..

„Primăverile” marilor artiști (I)

Asemenea celorlalte anotimpuri, primăvara a inspirat mereu artiștii și s-a numărat printre subiectele preferate și des abordate de aceștia. Nicio primăvară nu e copia identică a celei de dinainte, iar zilele de primăvară se prezintă și ele variat, uneori cu schimbări majore de la o zi la alta, iar astfel, „subiectul” primăvara generează mii de […] ..

Lideri ai românilor din județul Covasna, născuți la începutul lunii aprilie, trecuți la cele veșnice

Consecvenți cu preocuparea noastră de a cinsti liderii comunității din Arcul Intracarpatic, atât cât sunt în viață, cât și după ce trec la cele veșnice, cinstim acum memoria a patru foști colegi, cunoscuți pentru activitatea lor de promovare a culturii românești din județul Covasna. Colonelul (r) Ioachim Grigorescu (1952-2023) s-a născut la 1 aprilie 1952, […] ..

Chemat pentru… a fi ucis!!

Anul 1989 a fost un an foarte frământat din punct de vedere politic, economic și social. Sistemul socialist în formare (impropriu spus comunist) se zvârcolea din toate mădularele. Era un fenomen întins parțial pe întreaga planetă, iar în România, „ca la noi la nimeni”; acest proverb se ridica la cotele cele mai înalte. Se apropia […] ..

(†) INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM

(Duminica Floriilor)   Alături de Sâmbătă lui Lazăr, Duminica Intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim reprezintă „începutul Crucii”. Stereotipul nostru mental care asociază bucuria cu absenţa suferinţei este contrariat de această sărbătoare: unde este triumful, unde este bucuria, ce se celebrează acum, dacă Iisus intră în Ierusalim pentru a fi răstignit? Cum de este primit […] ..

Familia Buzea din Vama-Buzăului

În comuna Vama-Buzăului, din județul Brașov, familii întregi, deși aveau un statut social inferior, toate terenurile aparținând grofilor Beldi și Mikes, au fost implicate în multe evenimente sociale și politice, pe parcursul istoriei acestor meleaguri, uneori implicându-se chiar și în evenimentele marcante ale istoriei neamului. Aceștia au fost vrednici truditori pentru existența lor, în condițiile […] ..

Ortodoxia din Moldova și… Ardealul

Citind viaţa stareţului Ioanichie Moroi de la Mănăstirea Sihăstria, am ajuns la convingerea că ardelenii sunt de o tenacitate originală, de neînvins. Credinţa lor e neclintită… aidoma stâncilor de pe vârfurile Carpaţilor. Stareţul Ioanichie Moroi a venit la Mănăstirea Neamţ din Zărneştii Ardealului, adus de moşul Gheorghe Lazăr, care în prezent are Sfintele Moaşte la […] ..

Ilie Șandru – o viață pusă în slujba afirmării culturii românilor din Arcul Carpatic

În anul 2024, când sărbătorim 30 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, instituție divino-umană, fundamentală pentru afirmarea identității naționale a românilor numeric minoritari din Arcul Intracarpatic, profesorul, liderul civic, publicistul, scriitorul, și Omul de spirit românesc Ilie Șandru, la împlinirea venerabilei vârste de 89 de ani, lansează cea de-a treizecea […] ..

Lia și Dan Perjovschi, dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov: Expoziția ca un muzeu al cunoașterii și expoziția ca un ziar

În perioada următoare, Muzeul de Artă Braşov (MAB) invită publicul să descopere expoziţia Urgenţe, un dublu solo show al artiştilor contemporani de renume internaţional Lia şi Dan Perjovschi. Expoziția Urgenţe, prezentată de Lia și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă din Brașov, prezintă aspecte din cercetările celor doi artiști din ultimii 35 de ani, aducând […] ..

Ținutul Neamțului – centrul mistic, ascetic și duhovnicesc al Ortodoxiei Universale

Botezul satelor românești este impresionant și are legătură directă cu botezul oamenilor. Pentru că Mănăstirea Neamț a botezat cu numele său capitala Județului Neamț. E vorba evident de orașul Piatra-Neamț, dar numele său și l-a luat și municipiul Târgu-Neamț, plus râul Nemțișor pe care Ion Creangă l-a trecut în cartea nemuririi cu vestita noimă numită […] ..

Recurs la memoria istoriei (II)

♦ „Este foarte important ca omul, dacă îl lasă inima, să slujească Națiunea, Poporul. Restul lucrurilor sunt niște mărunțișuri” (Prof. Lucia Ceontea, soția marelui patriot ardelean Radu Ceontea)         – În legătură cu evenimentele din martie `90, v-a spus domnul Ceontea, aşa, ceva mai deosebit? Ceva ce lumea nu ştia, nici presa, nici […] ..

„Iștea-s Românași de-ai mei!”

Așa am simțit de când am pus piciorul în curtea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din Bulevardul Carol I, nr. 7, din Iași, muzeu care împarte, de fapt, aceeași curte cu Cercul Militar Iași, unde, în zilele de 28 și 29 februarie a avut loc o manifestare de suflet, organizată de „Românașii mei”, care […] ..

In memoriam Arhitect Riti Emil Oliver (1939–2024). Un foarte bun profesionist, respectat de toți cetățenii județului Covasna și din alte locuri

A trecut la cele veșnice distinsul arhitect Riti Emil Oliver, specialistul care, timp de peste o jumătate de secol, a avut importante responsabilități în dezvoltarea urbanistică și amenajarea teritoriului județului Covasna, în conformitate cu legislația specifică fiecărei perioade istorice. Arhitectul Riti Emil Oliver s-a născut la 20 martie 1939, în localitatea Scărişoara, județul Alba. A […] ..

In memoriam Niţă Preda ( 1948–2016 ). Un om de ispravă, un bun profesionist și lider civic, un Om între oameni

În 8 decembrie 2023 s-au împlinit șapte ani de la trecerea la cele veșnice a economistului, publicistului și liderului civic Niță Preda. La împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș îi aducea un sincer omagiu de prietenie şi preţuire „munteanului” Niţă Preda, născut în 14 […] ..

Recurs la memoria istoriei (I)

♦ „Este foarte important ca omul, dacă îl lasă inima, să slujească Națiunea, Poporul. Restul lucrurilor sunt niște mărunțișuri” (Prof. Lucia Ceontea, soția marelui patriot ardelean Radu Ceontea)   Este mai mult decât necesar acum, când asistăm la aisbergul unor asupriri şi trădări inimaginabile (care ne-au pus Ţara pe „butucii” unei capcane întinse de „vânătorii” […] ..

Scrisoare deschisă către Guvern, Parlament, politicieni, specialiști

Dileme și probleme etnice discriminatorii, cu repercusiuni electorale și de guvernare     ♦ „[…] tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Națiunii mele!” (Avram Iancu, Ultima mea voință, 20 decembrie 1850)   1. Privind minorităţile naţionale. În România, la ultimul recensământ, s-au înregistrat cetățeni români aparținând celor peste 30 de […] ..