Știri din Condeiul ardelean

Ultimele titluri

1 DECEMBRIE, ZIUA ROMÂNIEI REÎNTREGITE

Spre aducere aminte, că nu prea mai știm cine suntem! În Țara aceasta binecuvântată de Dumnezeu, în anul 2024, la 35 de ani de la căderea regimului mult hulit, s-a ajuns într-acolo încât 5 indivizi (fie ei și judecători) anulează dreptul omului de a candida, se organizează alegeri (scrutin) de Ziua Națională, în loc să fie o […] ..

DE GARDĂ LA DRAPEL! (II)

♦ „După ce am avut întrevederi oficiale la București, ca delegați ai Uniunii „Vatra Românească”, poetul Adrian Păunescu ne-a dedicat poezia Clopot ardelean la București (S-a urcat Ardealul azi noapte-n tren / Și-a venit mâhnit în Capitală, / Să ne-nvețe tragicul refren / Despre cei ce Țara nu și-o-nșeală)” – declară șef lucr. univ. ing. […] ..

Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală. Un proiect la final

Muzeul de Artă Brașov (MAB) a evidențiat opera artistului brașovean Hans Hermann, în intervalul iulie-octombrie 2024, subliniind astfel rolul și forța gravurii ca formă de exprimare artistică în cadrul proiectului Explorând gravurile lui Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală. Ajuns deja la final, acest proiect a oferit publicului o experiență unică prin […] ..

Credința – lumina care ne scoate din prăpastia indiferenței

♦ „Fără credința în ceva, nu putem face nimic” (Cuviosul Varsanufie de la Optina) Nu zăboveam asupra acestui delicat subiect dacă nu citeam o frază dintr-o carte care m-a impresionat prin adevărul și concretețea ei, anume: „Integrarea europeană nu este compatibilă cu Ortodoxia”. Spune aceasta Dumitru Horia Ionescu, nepotul părintelui Dumitru Stăniloae. Desigur că această […] ..

Spectacole festive „Hai români la Hora Mare” la Subcetate, Miercurea-Ciuc şi Livezi

Intrarea este liberă la toate cele trei spectacole! ..

…de Adrian Păunescu

Ninge-a România Mare   Ninge-a rugăciune și-a înduplecare, Ninge ca un credit cu dobândă mare, Ninge ca din rană și ca din seringă, Din coșmarul lumii a-nceput să ningă. Ninge în prăpăstii, ninge-n ochi și-n cupe Și lumina lunii parcă se-ntrerupe, Ninge cu bandaje, ninge cu canale, Când ninsoare dârză, când ninsoare moale. Ninge pas […] ..

In Memoriam familia Ioan și Mărioara (Mariti) Inceu

Recent, a trecut la cele veșnice distinsa doamnă Mărioara Inceu, care şi-a desfăşurat activitatea ca asistentă medicală la Spitalul Județean din Sfântu-Gheorghe, soția economistului Ioan Inceu, fost responsabil cu probleme de învățământ și cultură al județului Covasna și, apoi, prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Județean Covasna. Mărioara Inceu (5 mai 1939 – 8 noiembrie 2024) Mărioara […] ..

Dimineață de toamnă

Suflă vântul în nervurile frunzelor până când muzica sferelor se topește și se face cuvânt. Toamna răcorește tâmplele celor care s-au înscris în primirea suferinței ca să nu fie lipsiți de iubirea Cuvântului. În diminețile reci câmpurile se învelesc cu brume fierbinți. Munții cu crestele albe cheamă cântecele din zările nemărginite ale creației. Păsările se […] ..

Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos (15 noiembrie – 24 decembrie)

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe […] ..

30 noiembrie †) SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, CEL ÎNTÂI CHEMAT, OCROTITORUL ROMÂNIEI

Sfântul Andrei, născut la Betsaida, fiul lui Iona, i s-a alăturat Mântuitorului împreună cu fratele său, Sfântul Petru, iar astfel cei doi au devenit primii Apostoli ai lui Hristos. Înainte de a fi „întâiul chemat” între Apostoli, Sfântul Andrei i-a fost ucenic Sfântului Ioan Botezătorul. Din acel moment el a propovăduit învăţăturile Domnului, după cum spune şi […] ..

30 noiembrie SFÂNTUL IERARH ANDREI ȘAGUNA, MITROPOLITUL TRANSILVANIEI

Biserica Ortodoxă Română cinstește la 30 noiembrie pe Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sfântul Ierarh Andrei s-a născut din părinți temători de Dumnezeu, ai căror strămoși erau „vlahi” sau „aromâni”, viețuitori în Balcani, care, din cauza stăpânirii turcești, în veacul al XVIII-lea, s-au refugiat în câteva țări creștine, din Imperiul Austriac. Familia Șaguna când, din […] ..

6 decembrie †) SFÂNTUL IERARH NICOLAE, ARHIEPISCOPUL MIRELOR LICHIEI, FĂCĂTORUL DE MINUNI

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinţii săi, Teofan şi Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic de ani şi, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae şi era episcop al […] ..

7 decembrie †) SFÂNTA MUCENIȚĂ FILOFTEIA DE LA CURTEA DE ARGEȘ

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de oraşul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Țaratului (româno-bulgar), într-o familie de țărani. Este crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Copila postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria, iar […] ..

FEREȘTE-MĂ, DOAMNE, DE PRIETENI (XXVII)

RĂZBOIUL CLANDESTIN AL BLOCULUI SOVIETIC CU ROMÂNIA LARRY L. WATTS   Capacitățile de dezinformare ale Ungariei Capacitatea Ungariei de a exploata potențialul comunităților de emigranți în scopul desfășurării unor acțiuni de dezinformare a luat un avânt considerabil în timpul și după revolta din anul 1956, întrucât mulți agenți maghiari și agenți KGB au făcut parte […] ..

GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI

Spectacolul folcloric „GLASUL UNIRII, ÎN INIMA ROMÂNIEI!”, ediția a V-a, este dedicat ZILEI NAȚIONALE a ROMÂNIEI cu scopul de a promova, în rândul publicului de toate vârstele, cunoașterea și păstrarea tradițiilor prin port, cântece și dansuri populare românești prezentate de invitați de seamă: interpreții NICOLAE FURDU IANCU și TUDOR FURDUI IANCU, acompaniați de grupul instrumental folcloric CRAI NOU […] ..

Meteorologul Laurențiu Balint: 35 de ani de activitate la Statia Meteo Călimani

Primul și cel mai statornic angajat al Stației Meteo Călimani, Laurenţiu Balint (foto), își continuă și azi activitatea, cu multă pasiune și dedicare. Stația meteorologică din Munții Călimani, amplasată pe Vârful Rețitiș, la altitudinea de 2021 m, face parte din rețeaua națională de observație meteorologică din România, aparținând de Centrul Meteorologic Regional Moldova-Iași. Aceasta colectează […] ..

DE GARDĂ LA DRAPEL! (I)

♦ „După ce am avut întrevederi oficiale la București, ca delegați ai Uniunii „Vatra Românească”, poetul Adrian Păunescu ne-a dedicat poezia Clopot ardelean la București (S-a urcat Ardealul azi noapte-n tren / Și-a venit mâhnit în Capitală, / Să ne-nvețe tragicul refren / Despre cei ce Țara nu și-o-nșeală)” – declară șef lucr. univ. ing. […] ..

21 noiembrie (†) INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI

(Vovidenia)   „În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei. Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui. Iar Marta se silea cu multă slujire și, apropiindu-se, a zis: Doamne, oare nu socotești că sora […] ..

FEREȘTE-MĂ, DOAMNE, DE PRIETENI (XXVI)

RĂZBOIUL CLANDESTIN AL BLOCULUI SOVIETIC CU ROMÂNIA LARRY L. WATTS       Cu ocazia unei întâlniri convocate în iulie 1967 la Budapesta pentru a condamna Israelul și Statele Unite, la care a participat Iugoslavia, dar nu și România, Brejnev a subliniat acest dezacord fățiș. România nu numai că refuza să rupă relațiile cu Israelul […] ..